Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham?
“In kaas zitten inderdaad stoffen waarvan is aangetoond dat ze een negatief effect hebben op je gezondheid als je het zonder iets bij zou eten”, zegt zuiveldeskundige Kasperg Hettinga van de Wageningen Universiteit. “Denk aan de verzadigde vetten en het zout. Maar er zitten ook stoffen in die vooral een positieve invloed hebben op je gezondheid: eiwitten, mineralen en vitaminen.”
We moeten ons niet alleen focussen op de losse voedingsstoffen, maar eveneens kijken naar hoe de kaas als geheel wordt afgebroken. In kaas bestaan deze stoffen namelijk niet los van elkaar, maar zitten ze samen gevangen in een eiwitstructuur. “Die structuur zorgt ervoor dat je alles ongeveer tegelijk verteert, en ook dat is belangrijk voor de invloed die de stoffen hebben op je gezondheid”, legt Hettinga uit.
Mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder
“Bij de vertering van kaas komen de verschillende voedingsstoffen – zoals calcium en vetten – tegelijkertijd vrij. Een deel van calcium trekt de verzadigde vetten in de kaas aan, waardoor ze aan elkaar plakken. Zodra het calcium aan het vet vastzit, kan ons lichaam dat verzadigde vet niet meer opnemen, wat je kwijtgeraakt via de stoelgang. Zo geraak je een deel van die ongezonde vetten uit kaas kwijt”, legt Hettinga verder uit. “En daarom is die structuur van kaas zo belangrijk. Als je nu het vet eet en uren later pas het calcium, zou je al het verzadigde vet wél opnemen in je lichaam.”
Belangrijke effecten op je gezondheid
Daarnaast is het ook belangrijk om rekening mee te houden met het hoge zoutgehalte van kaas. “Stel dat je twee tot drie boterhammen met kaas eet per dag: daarin alleen - los van het brood - zit al zo'n 1,7 gram zout. Dat is 20 procent van de aanbevolen maximale zoutinname.”
Aan de andere kant bevat de kaas op diezelfde twee tot drie boterhammen ook zo’n 50 microgram vitamine K. “Vitamine K speelt een belangrijke rol in het onderhoud van gezonde botten en bij de stolling van je bloed als je een wondje hebt. Die 50 microgram vitamine K is ongeveer 70 procent van wat je lichaam nodig heeft. Kaas is daarmee een belangrijke bron van vitamine K.”
Daar komt nog bij dat kaas een gefermenteerd product is. “Bij fermentatie worden bacteriën toegevoegd die ervoor zorgen dat de melksuikers worden omgezet in melkzuur. Daarom is melk bijvoorbeeld zoet en kaas niet.” De levende bacteriën in gefermenteerde producten hebben ook invloed op je gezondheid. Zo zorgen ze voor meer gezonde bacteriën in je darmen en helpen ze bij de vertering, waardoor je makkelijker vitaminen en mineralen opneemt.
Al bij al zitten er dus zowel gezonde als ongezonde voedingsstoffen in kaas. “Dat betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”