De vader van de vier kinderen.
AFP or licensors

Voogdijstrijd barst los tussen vader en grootouders van geredde Colombiaanse kinderen

De vader en de grootouders langs moederskant vechten om de voogdij over de twee jongste van de vier Colombiaanse kinderen die na een vliegtuigcrash levend teruggevonden werden in het Amazonewoud. Volgens de grootvader van de kinderen werd zijn dochter - die de crash niet overleefde - geslagen door zijn schoonzoon.

De wereld slaakte een zucht van opluchting toen vier Colombiaanse kinderen na veertig dagen levend werden teruggevonden in het Amazonewoud, nadat hun vliegtuigje op 1 mei was neergestort. Volgens sociaal werkers gaat het goed met hen, maar hebben ze tijd nodig om aan te sterken. Ze blijven nog zeker twee tot drie weken in het ziekenhuis.

Buiten de muren van het ziekenhuis gaat de saga onverminderd door. De moeder van de kinderen overleefde de crash niet. Haar ouders - de grootouders van de kinderen dus - hebben weinig vertrouwen in hun schoonzoon en zijn vermogen om te zorgen voor de twee jongste kinderen (1 en 4 jaar).

Eergisteren beschuldigde de grootvader zijn schoonzoon ervan zijn dochter - de moeder van de kinderen - te hebben geslagen. Hij vertelde verslaggevers dat de kinderen zich in het bos verstopten wanneer ruzie uitbrak.

Hun vader erkende dat er thuis problemen waren geweest, maar hij bestempelde het als een familiekwestie en niet als "roddels voor de wereld". Op de vraag of hij zijn vrouw ooit heeft mishandeld, antwoordde hij: "Verbaal, soms, ja. Fysiek, heel weinig. We hadden meer verbale ruzies."

Situatie ophelderen

De Colombiaanse kinderbescherming gebruikt de komende tijd om iedereen te ondervragen, om zo te beslissen wie voogdijschap krijgt over de kinderen wanneer ze het ziekenhuis verlaten.

Astrid Cáceres, hoofd van het Colombiaanse Instituut voor Gezinswelzijn, laat alvast weten dat een maatschappelijk werker is toegewezen aan de kinderen, op verzoek van hun grootouders. "Het belangrijkste op dit moment is de gezondheid van de kinderen. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel."

"We gaan praten en de situatie uitpluizen," zegt Cáceres. Ze voegt eraan toe dat ze niet uitsluiten dat de kinderen en hun moeder te maken hebben gehad met huiselijk geweld.

Meest gelezen