9 restaurants in België krijgen plekje in top 150 van Europa (en dit restaurant staat er verrassend genoeg niét in)
Wie nog op zoek is naar restaurants voor op het reislijstje deze zomer: maandagavond stelde het culinair platform Opinionated About Dining (OAD) de 150 beste Europese restaurants voor. Ook ons eigen land viel maar liefst 9 keer in de prijzen. Wat is volgens deze top het beste restaurant van Europa? En welke plek in eigen land staat met stip op één?
Voor de beste restaurants van ons continent is Scandinavië de plek waar je moet zijn. De winnaar was dezelfde als die van vorig jaar: restaurant Alchemist van chef Rasmus Munk in Kopenhagen, gevolgd door Restaurant Frantzén in Stockholm.
Ook de Spaanse keuken is mooi vertegenwoordigd in deze top 150: de Spaanse restaurants nemen maar liefst 42 plaatsen op de lijst in én 3 daarvan vervolledigen de top 5. Die top 5 neemt je mee van het Baskenland tot Andalusië om tot slot halt te houden in de hoofdstad Madrid, waar ook de bekendmaking van de lijst plaatsvond.
De 5 beste Europese restaurants
• Alchemist - Kopenhagen - plaats 1
• Restaurant Frantzèn - Stockholm - plaats 2
• Etxebarri - Axpe - plaats 3
• Bagá - Jaén - plaats 4
• Desde 1911 - Madrid - plaats 5
Beste Belgische restaurants
Wie dacht dat hij per se naar het buitenland moet om te tafelen in de beste restaurants ter wereld, heeft het gelukkig bij het verkeerde eind. Maar liefst 9 Belgische restaurants vielen in de prijzen. Het beste restaurant uit België is volgens de lijst L’Air du Temps van chef Sang-Hoon Degeimbre, met een mooie vermelding op plaats 38.
Verder is vooral de stad Antwerpen vertegenwoordig. In de top ontdekken we chef Nick Bril met The Jane op plaats 56, Gert De Mangeleer met Hertog Jan Botanic op plaats 82 en Viki Geunes van driesterrenrestaurant Zilte op plaats 132.
Verder haalde Willem Hiele in Oudenbrug het brons van de Belgische noteringen en ook de keukens van Bruno Timperman van Bruut in Brugge, Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir in Gent en Lauren en Vincent Follmer van Couvert Couvert in Leuven noteringen. De enige Brusselse notering staat op naam van David Martin met La Paix op plaats 104.
Opvallend: net zoals in de top van The World’s 50 Best lijkt Hof van Cleve hier ook geen plaatsje te krijgen.
De 5 beste Belgische restaurants
• L’Air du Temps - Sang-Hoon Degeimbre - plaats 38
• The Jane - Nick Bril - plaats 56
• Willem Hiele - Willem Hiele - plaats 68
• Bruut - Bruno Timperman - plaats 70
• Hertog Jan Botanic - Gert De Mangeleer - plaats 82
Lees ook:
Dit zijn de 10 goedkoopste sterrenrestaurants van Vlaanderen (en dit krijg je er voor die prijs) (+)
KIJK. Nick Bril werd vorig jaar nog door Gault&Millau bekroond tot Chef van het Jaar 2023:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?