9 restaurants in België krijgen plekje in top 150 van Europa (en dit restaurant staat er verrassend genoeg niét in)
Wie nog op zoek is naar restaurants voor op het reislijstje deze zomer: maandagavond stelde het culinair platform Opinionated About Dining (OAD) de 150 beste Europese restaurants voor. Ook ons eigen land viel maar liefst 9 keer in de prijzen. Wat is volgens deze top het beste restaurant van Europa? En welke plek in eigen land staat met stip op één?
Voor de beste restaurants van ons continent is Scandinavië de plek waar je moet zijn. De winnaar was dezelfde als die van vorig jaar: restaurant Alchemist van chef Rasmus Munk in Kopenhagen, gevolgd door Restaurant Frantzén in Stockholm.
Ook de Spaanse keuken is mooi vertegenwoordigd in deze top 150: de Spaanse restaurants nemen maar liefst 42 plaatsen op de lijst in én 3 daarvan vervolledigen de top 5. Die top 5 neemt je mee van het Baskenland tot Andalusië om tot slot halt te houden in de hoofdstad Madrid, waar ook de bekendmaking van de lijst plaatsvond.
De 5 beste Europese restaurants
• Alchemist - Kopenhagen - plaats 1
• Restaurant Frantzèn - Stockholm - plaats 2
• Etxebarri - Axpe - plaats 3
• Bagá - Jaén - plaats 4
• Desde 1911 - Madrid - plaats 5
Beste Belgische restaurants
Wie dacht dat hij per se naar het buitenland moet om te tafelen in de beste restaurants ter wereld, heeft het gelukkig bij het verkeerde eind. Maar liefst 9 Belgische restaurants vielen in de prijzen. Het beste restaurant uit België is volgens de lijst L’Air du Temps van chef Sang-Hoon Degeimbre, met een mooie vermelding op plaats 38.
Verder is vooral de stad Antwerpen vertegenwoordig. In de top ontdekken we chef Nick Bril met The Jane op plaats 56, Gert De Mangeleer met Hertog Jan Botanic op plaats 82 en Viki Geunes van driesterrenrestaurant Zilte op plaats 132.
Verder haalde Willem Hiele in Oudenbrug het brons van de Belgische noteringen en ook de keukens van Bruno Timperman van Bruut in Brugge, Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir in Gent en Lauren en Vincent Follmer van Couvert Couvert in Leuven noteringen. De enige Brusselse notering staat op naam van David Martin met La Paix op plaats 104.
Opvallend: net zoals in de top van The World’s 50 Best lijkt Hof van Cleve hier ook geen plaatsje te krijgen.
De 5 beste Belgische restaurants
• L’Air du Temps - Sang-Hoon Degeimbre - plaats 38
• The Jane - Nick Bril - plaats 56
• Willem Hiele - Willem Hiele - plaats 68
• Bruut - Bruno Timperman - plaats 70
• Hertog Jan Botanic - Gert De Mangeleer - plaats 82
Lees ook:
Dit zijn de 10 goedkoopste sterrenrestaurants van Vlaanderen (en dit krijg je er voor die prijs) (+)
KIJK. Nick Bril werd vorig jaar nog door Gault&Millau bekroond tot Chef van het Jaar 2023:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?