CC-BY 2.5

Stadsmuseum Het Toreke in Tienen moet verhuizen : "Hopelijk komt er geen hotel in dit iconische gebouw"

Vrijwilligers van stadsmuseum Het Toreke in Tienen zijn ongerust omdat hun museum over enkele jaren moet verhuizen naar een nieuwe plek. De verhuizing past in een groot stadsvernieuwingsproject in het centrum van Tienen. Het gebouw waar het museum nu gevestigd is - ooit nog een gevangenis - zou in privéhanden komen. Er is sprake van een hotel. 

Het masterplan Stadshart Tienen maakt dat de omgeving van de Grote Markt er over enkele jaren helemaal anders zal uitzien. In de plannen staat dat museum Het Toreke, dat nu gevestigd is in de oude stadsgevangenis van Tienen op de Grote Markt, moet verhuizen naar een nieuwe plek. “We zijn ongerust”, zegt Lut Vrancken van de Vrienden van Het Toreke : “Wat gaat er met onze museumcollectie gebeuren? We hebben enkele topstukken. Die mogen niet verloren gaan.”

Minder bezoekers

De Vrienden van Het Toreke zijn bezorgd over de toekomst van de oude stadsgevangenis, waar het museum nu ondergebracht is : “We hadden nooit gedacht dat het gebouw in privéhanden zou komen. Wie weet wordt het wel een hotel. Het is een iconisch gebouw waarvan de daken en de buitenmuren beschermd zijn. Het interieur is uit de negentiende eeuw. We begrijpen niet waarom het museum hier niet mag blijven.”

Toch geeft Lut Vrancken toe dat het museum de jongste tijd minder bezoekers lokt : “Het Toreke heeft heel wat troeven, maar die worden niet meer uitgespeeld. Met goede communicatie, door geregeld activiteiten te organiseren zouden veel meer mensen opnieuw de weg vinden naar ons museum.”

De Vrienden van Het Toreke hopen zo snel mogelijk te kunnen overleggen met de stad Tienen om de toekomst van het museum veilig te stellen.   

Meest gelezen