Kloostersite in Meer wint prestigieuze Europese erfgoedprijs: "Kiezen voor de gemeenschap boven vastgoedontwikkelaars"

De herbestemming van de site rond het klooster in Meer bij Hoogstraten wint de Europa Nostra Award die erfgoedprojecten bekroont. "Vijf inwoners van Meer hebben het klooster indertijd gered van vastgoedontwikkelaars. Europa bekroont ons project omdat dorpen over heel Europa nood hebben aan meer sociaal weefsel", zegt architect Stijn Cools aan Radio 2.

Het dorpsplein aan het klooster Meer is één van de 30 laureaten van de Europa Nostra Award van dit jaar. Met die prijs bekroont Europa opmerkelijke erfgoedprojecten in 21 landen. "Dit is een ode aan de verbeelding", reageert architect Stijn Cools. "We zijn gestart in 2007 toen het oude klooster en de school leeg kwamen te staan. Het stond te koop en het risico bestond dat vastgoedontwikkelaars er woningen van zouden maken. Een aantal dorpelingen wilde dat niet, en heeft samen met ons de herbestemming vormgegeven."

Een visie die Europa onderschrijft en beloont. "Het Meerse Dorpsplein is een goed voorbeeld van hoe een erfgoedlocatie kan dienen als een sterke verbindende kracht binnen een gemeenschap", schijft de jury. "Meer had geen echt centrum. Deze site is dat nu wel. Er is een theehuis, een B&B, 17 sociale woningen, publieke groene ruimte en een dienstencentrum met lokale bieb", verduidelijkt Cools.

Ode aan de verbeelding

Architect Stijn Cools spreekt van een "ode aan de verbeelding". "Dit is fantastisch voor de volgehouden inspanning van de mensen van Meer. Het was niet eenvoudig om overheden te overtuigen, vergunningen en financiering te krijgen. Banken en investeerders duwen zulke projecten snel richting woonbestemming omdat dat gemakkelijk 2 tot 3 keer meer oplevert. Maar hiermee hebben we een onbetaalbaar sociaal weefsel gecreëerd in Meer. Ik ben heel blij dat Europa dit ook aanstipt, want het is een probleem waar dorpskernen in heel Europa mee kampen."

Ook de burgemeester van Hoogstraten is enorm opgetogen met de bekroning. "Ik ben enorm trots op mijn collega’s van vzw Klooster Meer. Ze hebben zich de voorbije 15 jaren met hart en ziel ingezet om dit project te doen slagen", aldus burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) bij Radio 2.

Letterlijk uit het juryrapport

"Ondanks de lokale focus, draagt Dorpsplein Meer een sterke Europese visie uit, met name relevant voor het Nieuwe Europese Bauhaus. Het is echt inspirerend om te zien hoe dit collectief talrijke barrières heeft overwonnen en hand in hand heeft gewerkt om de bevoegde overheden te overtuigen. Het initiatief benadrukt ook het belang van een dorp met een centraal punt, een plek waar mensen kunnen samenkomen en met elkaar in contact kunnen komen, en het stelt een voorbeeld voor hoe kloosters en soortgelijke erfgoedlocaties nieuw leven kan worden ingeblazen en een nieuwe bestemming kunnen krijgen ten voordele van de gemeenschap", concludeerde de jury.

Nuvillu, aNNo architecten
aNNo Architecten

Meest gelezen