Mijnramp in Marcinelle van zestig jaar geleden herdacht

In Marcinelle, ten zuiden van Charleroi, zijn vandaag de herdenkingen begonnen van de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis, die er zestig jaar geleden - op 8 augustus 1956 - plaatsvond. Enkele honderden nieuwsgierigen zakten deze voormiddag al af naar de plaats van de herdenking.

Bij de mijnramp van Marcinelle lieten 262 mensen, van twaalf verschillende nationaliteiten, maar van wie een meerderheid Italianen, het leven. Het drama wordt jaarlijks herdacht en de site maakt sinds 2012 deel uit van het Unesco-werelderfgoed.

In de omgeving van de site zijn dit jaar grote reproducties van foto's van destijds geplaatst, en de toegang is voorbehouden aan auto's van weleer. Dit weekend vinden ook simulaties plaats van de aankomst van de reddingsdiensten op de site na de ramp. Tot 11 december zal een tentoonstelling te bezichtigen zijn.

Maandag zal er officieel hulde worden gebracht aan de slachtoffers en zal er een internationale ontmoeting zijn van mijnwerkers, die van start gaat aan het stadhuis van Charleroi.

 

Meest gelezen