“China neemt diplomatieke rol op en kan voor een doorbraak zorgen in oorlog in Oekraïne”

Nu Oekraïne begonnen is met een tegenoffensief, is de vraag hoe de oorlog zich verder zal ontwikkelen. Business AM sprak met Tom Sauer, professor internationale politiek aan de UAntwerpen, die een update gaf over de situatie.


Beluiter hier het volledige interview met Tom Sauer:


De essentie: Hoewel de verwachtingen rond het Oekraïense tegenoffensief hoog gespannen zijn, is het lastig te voorspellen of dit de oorlog kan doen kantelen. Op diplomatiek vlak zou China wel voor een doorbraak kunnen zorgen.

  • Sauer: “Oekraïne is een offensief begonnen met hulp van nieuwe wapensystemen van het Westen. Dat heeft hoge verwachtingen gecreëerd. Niemand weet of Oekraïne in staat zal zijn om door de Russische verdedigingslinie te breken. De Russen hebben daar toch lang aan kunnen werken de afgelopen maanden. Indien het toch gebeurt, is het nog maar de vraag tot waar de Oekraïners zullen kunnen doorstomen. Het Russische leger heeft alvast geleerd uit hun fouten.
  • “Als de oorlog dan toch op tijd wordt gespeeld, dan is het voordeel aan Rusland. De Russen zijn met veel meer dan de Oekraïners en ze hebben ook veel meer munitie. Ze hebben ook meer potentieel om munitie aan te maken dan de Oekraïners, die volledig afhankelijk zijn van ons voor hun munitie. Maar de Oekraïners zijn meer gemotiveerd, en dat compenseert.”
  • “China kan misschien onderhandelen en voor een doorbraak zorgen. Het land heeft goede banden met Rusland. China heeft ook het voordeel dat het relatief goede banden heeft onderhouden met Oekraïne. Onlangs was de Chinese president in Moskou en niet veel later heeft hij Zelensky gesproken aan de telefoon”, duidt Sauer. “China neemt ook meer en meer die rol op in de internationale politiek. Het bracht onlangs onderhandelingen tussen Iran en Saudi-Arabië tot een goed einde.”

(ns)

Meer