Lars Lefeber

Antwerpenaar is wereldkampioen Garibaldi-baard: "Mensen spreken me dagelijks aan op mijn baard"

Antwerpenaar Lars Lefeber is met zijn baard wereldkampioen geworden in de categorie Garibaldi. Dat is een volle baard en snor die op een natuurlijke wijze gedragen worden, zonder styling producten. De prijs werd uitgereikt tijdens het "WK Beard en Moustache" in Burghausen in Duitsland. "De baard is een deel van mijn identiteit geworden", vertelt Lars Lefeber aan Radio2 in Antwerpen.

Afgelopen weekend werd het WK voor baarden en snorren gehouden in Burghausen in Duitsland. Dat is een wedstrijd waarbij honderden mensen met een baard en/of snor het tegen elkaar opnemen in bijna 20 verschillende categorieën. Een 7-koppige jury bekijkt dan welke baarden en snorren het beste overeenkomen met de vereisten van de categorie.

Antwerpenaar Lars Lefeber nam deel in de categorie Garibaldi bij de volle baarden en hij werd wereldkampioen. "Garibaldi was een Italiaanse krijger en die had een baard. Het is dat type baard waarop de categorie gebaseerd is. Het is een baard tussen de 10 en 20 centimeter lang, die op een heel natuurlijke wijze gedragen wordt. We gebruiken bijvoorbeeld geen baardolie of balsem", zegt Lars.

Lars Lefeber

De baard van Lars is 20 centimeter lang. "Ik heb al mijn hele leven lang een baard gehad vanaf die begon te groeien. In 2019 had ik reclame gezien van het WK in Antwerpen. Ik wist dat ik een goede volle baard had, dus heb me toen ingeschreven en ben zevende geëindigd. Afgelopen weekend heb ik dan in dezelfde categorie meegedaan en ben ik wereldkampioen geworden."

Het is heel erg leuk om mee te doen omdat je mensen leert kennen van over de hele wereld en je leert nieuwe technieken en stijlen
Lars Lefeber, wereldkampioen Garibaldi

"Het is heel erg leuk om mee te doen omdat je mensen leert kennen van over de hele wereld en je leert nieuwe technieken en stijlen", vertelt Lars. "Het is langzaamaan een identiteit geworden. Als je een beginnende baard hebt, spreken mensen je niet aan. Maar ik word nu in het centrum van Antwerpen bijna dagelijks aangesproken door mensen die het een 'grave baard' vinden of vragen stellen over hoe lang je daarvoor moet sparen bijvoorbeeld."

Lars is zeker nog niet van plan om zijn baard af te doen. "In augustus en september doe ik nog twee lokale wedstrijden mee en binnen twee jaar is het opnieuw wereldkampioenschap, deze keer in Pittsburgh in de Verenigde Staten. Ik weet nog niet of ik in dezelfde klasse blijf of mijn baard nog wat probeer door te laten groeien."

Meest gelezen