Seppe Nobels en Instroom Academy in het Rubenshuis.
Carmen De Vos

Topchef Seppe Nobels en zijn "multiculinaire brigade" toveren Antwerpse Rubenshuis deze zomer om tot restaurant

Topchef Seppe Nobels palmt deze zomer het Antwerpse Rubenshuis in met zijn Instroom Academy, vluchtelingen die hij opleidde tot kok. Het vijfgangenmenu is geïnspireerd op schilderijen van Rubens en er worden enkel producten uit de tijd van de grootmeester gebruikt. Het restaurant is geopend van 5 tot 29 juli.

Het Rubenshuis in het hartje van Antwerpen is sinds 9 januari gesloten voor grondige renovatiewerken, en dat schept mogelijkheden. Topchef Seppe Nobels zal van 5 tot 29 juli het stadspaleis weer vullen met de geur van vers eten. "Net zoals vroeger, toen Rubens er nog woonde. Hij is terug thuis", vertelt Nobels. Daarnaast zullen er optredens, raves en allerlei performances plaatsvinden in het museum. 

Nobels zal niet alleen achter het fornuis staan. "Ik doe dat samen met mijn beste cursisten”, zegt hij. In zijn Instroom Academy heeft de chef vluchtelingen opgeleid tot kok. “We kiezen er altijd de grootste foodies uit, anders kom je er bij ons niet in. Het zijn altijd mensen met een passie voor eten, bedienen, of zelfs wildplukken, dat is eten verzamelen in de vrije natuur."

Geen groene asperges

Nobels en zijn multiculturele, of zoals hij zelf zegt "multiculinaire" brigade zullen gerechten serveren in verschillende ruimtes in het Rubenshuis. "Het wordt een echte culinaire wandeling", zegt Nobels. "We maken gerechten die te zien zijn op schilderijen van Rubens en gebruiken enkel producten die toen al bestonden. Groene asperges kunnen we bijvoorbeeld niet gebruiken, alleen witte."

Neem zeker een zakdoek mee, voor een schaterlach of een traan: het kan niet anders dan dat het u gaat raken

Chef Seppe Nobels

"We delen de gevoelens die Rubens in zijn werken heeft gestoken en mijn cursisten van Instroom Academy delen herinneringen uit oorlogszones", zegt Nobels. "Het zal alle zintuigen prikkelen. Neem zeker een zakdoek mee: voor een schaterlach, maar ook voor een traan. Het kan niet anders dan dat het u gaat raken.”

Geen keuken

Koken in zo'n monument brengt beperkingen met zich mee. Er is bijvoorbeeld geen keuken, wel een grote open schouw, en gastoestellen kan de chef er niet installeren. "Natuurlijk heb ik het voordeel dat ik werk met allemaal mensen die gewend zijn om met weinig middelen te koken", zegt de chef. “Ik neem die beperkingen er graag bij. Het is zo’n eer. Veel Vlamingen beseffen niet dat dat het mekka is van onze schilderkunst.”

Het restaurant in het Rubenshuis is nog maar het begin van dit unieke project. “We moeten uit onze vaste stek op het Eilandje. Hierna staan er nog zotte locaties op de planning. Ik hoop vooral dat we op deze manier veel mensen kunnen bereiken met ons uniek verhaal rond migratie en integratie”, sluit Nobels af.

Na één dag zijn de tickets voor de culinaire ervaring al uitverkocht.

Meest gelezen