Radio2

Rolstoelgebruikers willen toegankelijke tramhalte aan ingang Antwerpse Sinksenfoor: "Nu een half uur tot de ingang"

Aan de ingang van de Sinksenfoor in Antwerpen voeren mensen met een beperking actie omdat er volgens hen te weinig tramhaltes zijn in de buurt van de kermis waar je met een rolstoel kan uitstappen. Ze betreuren dat de dichtste halte, die geschikt is voor rolstoelgebruikers, helemaal aan de achterkant van de foor ligt.

Vandaag is de Sinksenfoor gratis voor mensen met een beperking, maar veel rolstoelgebruikers klagen dat de afstand van de dichtste toegankelijke tram- en metro haltes te ver liggen van de ingang van de foor. "De stad vraagt ons om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen, maar veel haltes in de buurt hebben geen trap of lift", klinkt het bij Lieve Redant van belangenvereniging Kando. 

Samen met een groep actievoerders protesteert Redant aan tramhalte Schijnpoort. "Deze halte is het dichtst bij de ingang van de Sinksenfoor, maar helaas is de halte helemaal niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of voor mensen die moeilijk te been zijn. Vanaf de dichtste halte die wel rolstoelgeschikt is, halte Borgerhout Hof Ter Lo, duurt het voor mensen in een rolstoel zeker een half uur om naar de ingang te gaan."

We willen dat de stad beter communiceert en meer inzet op aanvullend vervoer

Actievoerster Lieve Redant

"De stad zou korter op de bal moeten spelen als er ergens een probleem is met een lift of een roltrap", zegt Redant. "We verwachten dat de stad ook beter communiceert over de lijnen die wel toegankelijk zijn en dat er nagedacht wordt over aanvullend vervoer. Dat zou veel meer aandacht en ondersteuning moeten krijgen."

Reactie stad en De Lijn

De stad Antwerpen legt de verantwoordelijkheid volledig bij vervoersmaatschappij De Lijn. "Het is de taak van De Lijn om toegankelijke haltes te voor zien", klinkt het in een korte reactie. De Lijn zelf zegt dat de afstand van Borgerhout Hof Ter Lo naar de ingang van de Sinksenfoor haalbaar is voor mensen met een rolstoel. "De halte bevindt zich op 500 meter van de site, oftewel zo'n zeven minuten wandelen", reageert De Lijn.

"Wie op het grondgebied van de Stad Antwerpen woont, kan bovendien een beroep doen op de "toegankelijke taxi" van De Lijn. Deze service is speciaal bedoeld voor reizigers met een mobiliteitsproblematiek en kan je gewoon boeken via de belbuscentrale", zegt De Lijn nog. 

Meest gelezen