Duitse minister van Energie waarschuwt: economie zal klappen incasseren als Europa geen Russisch gas meer ontvangt via Oekraïne

Tijdens een economische conferentie in het oosten van Duitsland waarschuwde de Duitse minister van Energie Robert Habeck maandag dat de industriële productie in het land deels zal moeten worden stilgelegd indien er geen Russisch gas meer naar Europa zou vloeien via Oekraïne. 

Waarom is dit belangrijk?

Voor de invasie van Oekraïne begon, was Europa sterk afhankelijk van Russisch aardgas, dat via vier pijpleidingsroutes naar het continent vloeide. De twee grootste daarvan, Nord Stream en Yamal, zijn intussen niet meer in gebruik. Toch importeert Europa nog altijd (in mindere mate) gas via de resterende twee, de pijpleidingen Turkstream en Ukraine Gas Transit

In het nieuws: Indien geen gas meer geïmporteerd kan worden via de Ukraine Gas Transit, dreigt de Duitse economie, die zich nu al in een recessie bevindt, dieper in de problemen verzeild te raken, zei Habeck.

  • Momenteel heeft het Russische Gazprom een deal met het Oekraïense Naftogaz om vijf jaar lang aardgas via Oekraïne naar Europa te vervoeren. De deal loopt tot eind 2024, waarna de optie voor een verlenging van tien jaar bestaat. 
  • De deal werd in 2019 getekend door Rusland en O
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer