Lammergier - Archieffoto

Warm weer veroorzaakt "roofvogeltsunami" in België

Lammergieren, dwergarenden en een roodpootvalk, het zijn slechts enkele van de zeldzame roofvogels die de afgelopen dagen zijn gespot in België. Over Nederland zou zelfs een uiterst zeldzame keizerarend gevlogen zijn. Natuurorganisatie Natuurpunt spreekt van een "roofvogeltsunami". De reden dat er plots meer zeldzame vogels opduiken: het warme weer. 

Wanneer de lucht opwarmt, warmt de aarde mee op. Niet alle plaatsen op het aardoppervlak warmen echter even snel op: zo warmt een droge kleigrond veel sneller op dan een nat grasland. Door deze onregelmatige opwarming ontstaan er op plaatsen waar de aarde het snelst opwarmt warme, opwaartse luchtstromen, beter bekend als "thermiekbellen".

Grote roofvogels maken dankbaar gebruik van die thermiekbellen om zonder veel energie hoogte te winnen en daarna verder te glijden. Zo kunnen ze zich praktisch energieloos over grote afstanden verplaatsen en komen ze op warme dagen ook wel eens in België terecht.

Donderdag werd een grote groep vale gieren gezien over het Heuvelland, in West-Vlaanderen. De dichtstbijzijnde broedkolonies bevinden zich volgens Natuurpunt in Zuid-Frankrijk en Spanje, het is zeer uitzonderlijk dat ze bij ons te zien zijn.

Ook dit weekend werden nog vale gieren gespot in ons land, maar volgens Natuurpunt zullen ze naar alle waarschijnlijkheid snel terug naar het zuiden afzakken omdat ze in België geen geschikt broedgebied of voldoende eten kunnen vinden. 

Lammergier boven Brussel
Vincent Legrand

Vrijdag was het dan prijs aan de zuidrand van Brussel: daar liet een lammergier zich opmerken. Die vogel komt uit het hooggebergte en is zelfs daar een zeldzame verschijning, zegt Natuurpunt. "Deze gigant boven Brussel waarnemen, is dus zonder meer uniek." De gier was niet gemerkt of geringd, dus de natuurorganisatie vermoedt dat het om een wilde vogel gaat.

BELUISTER: Niels Luyten van Vogelbescherming Vlaanderen legt uit hoe de roofvogels hier terecht komen

Verder werden verspreid over België ook meerdere dwergarenden, grijze wouwen, een slangenarend en een roodpootvalk gezien, net als heel wat kleinere vogels uit het zuiden. In Nederland vloog volgens Natuurpunt zelfs een enorm zeldzame keizerarend over.

Natuurpunt heeft een gratis dataplatform voor vogelspotters: www.waarnemingen.be. Daar zijn nog meer foto's te zien van de vale gieren in West-Vlaanderen en de lammergier boven Brussel.

Grijze wouw
Michel Viskens

Meest gelezen