Belga

Buschauffeur De Lijn die in Tienen bewusteloos werd geslagen door jongere getuigt: "Dringend nood aan meer veiligheid voor buschauffeurs" 

Buschauffeur Domingo uit Geetbets heeft na één dag, nadat hij tijdens een busrit in Tienen werd aangevallen door een jongere, het ziekenhuis mogen verlaten. Domingo liep bij het incident een zware hersenschudding en kneuzingen in het aangezicht op, hij is maanden arbeidsongeschikt. "Ik hoop vooral dat dit incident ervoor zal zorgen dat De Lijn snel maatregelen neemt om hun chauffeurs beter te beschermen", zegt Domingo. 

Heel even wil Domingo Radio 2 Vlaams-Brabant te woord staan. De buschauffeur uit Geetbets, die gisteren werd aangevallen tijdens een busrit door een jongere, is net uit het ziekenhuis en kampt met heel wat hoofd- en nekpijn. "Ik heb een zware hersenschudding en ook mijn twee ogen zitten nog toe, want die zijn gekneusd geweest door de slagen", vertelt Domingo. 

Incident

Het is dan ook met veel moeite dat Domingo zijn versie van de feiten brengt: "Aan het Atheneum in Tienen stapte een persoon de bus op. Hij had problemen met zijn vervoersbewijs, een MOBIB-kaart. Toen ik hem vroeg om het nog eens te checken, ontstond er een discussie. Om een escalatie te vermijden vroeg ik hem uiteindelijk om te zwijgen, maar dat draaide helaas anders uit, hij kwam naar voren in de bus en sloeg me in het gezicht. Op dat moment stond ik stil voor het rode licht. Ik ben uit mijn chauffeurspost gekomen om mezelf beter te verdedigen, maar dat is mislukt, ik kreeg nog meer slagen." 

Dringend tijd dat er een afsluiting komt in de bus zodat de reizigers niet meer aan de buschauffeur geraken

Aangevallen buschauffeur Domingo

Domingo is al 21 jaar buschauffeur en dergelijke agressie heeft hij nog nooit meegemaakt. Hij hoopt dat vervoersmaatschappij De Lijn eindelijk maatregelen neemt om de veiligheid van de buschauffeurs te garanderen. "Het wordt dringend tijd dat de chauffeurspost in de bus wordt afgeschermd zodat reizigers de chauffeur niet meer kunnen raken", zegt Domingo. "In de tram is dat al zo, waarom kan het niet voor een buschauffeur? De Lijn zegt al jaren dat ze iets gaan doen, maar het komt er maar niet van." 

Arbeidsongeschikt

Wanneer Domingo opnieuw aan de slag kan, is nog niet duidelijk. "Ik kan nu een paar maanden niet werken", zegt hij. "Uiteindelijk hoop ik wel opnieuw als buschauffeur te werken, maar dan moet het wel veiliger zijn." 

Volledig vloot zal in de toekomst voorzien worden van een afsluiting voor chauffeurs

De Lijn

In een reactie laat De Lijn weten dat de vervoersmaatschappij volop bezig is om de bussen veiliger te maken voor de chauffeurs. Zo komt er een nieuwe generatie bussen aan die uitgerust zijn met een afgesloten bestuurdersplaats. Maar op termijn moet de hele busvloot zo worden ingericht, al zal dat nog even duren, maar de uitrol hiervan is volop bezig. "Wij nemen de veiligheid van onze chauffeurs zeer ernstig", klinkt het nog bij De Lijn. 

Meest gelezen