De eerste Leopard-tanks zijn gesneuveld in Oekraïne, maar dat is niet noodzakelijk slecht nieuws

De afgelopen dagen drukte het Oekraïense leger fors op de Russische stellingen, met enkele vierkante kilometers terreinwinst tot gevolg. Verschillende moderne westerse tanks en pantservoertuigen raakten beschadigd in de strijd, maar veel bekent dit nog niet.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen beloofde in totaal al meer dan 700 tanks en 6.000 pantservoertuigen aan Oekraïne, een groot deel daarvan modern westers materiaal. Dat deze voertuigen vroeg of laat aan het front zouden worden ingezet is wel logisch. Dat is tenslotte ook waarvoor ze gemaakt zijn. Nu Oekraïne een tegenoffensief gestart is, zullen de westerse voertuigen steeds vaker aan het front te zien zijn, en zullen er ook ongetwijfeld sneuvelen.

In het nieuws: Het westerse wapentuig blijkt niet onsterfelijk. De eerste toestellen raakten al beschadigd, of zelfs vernield.

  • Volgens Oryx Spioenkop, een website die alle materiële verliezen in Oekraïne documenteert, werden al een twintigtal westerse tanks en pantservoertuigen, waaronder vier Leopard 2-tanks, beschadigd of vernield in de strijd.
  • Bijna alle vernielde westerse tanks en pantservoertuigen vochten in de regio Zaporizja, waar de strijd de afgelopen week fors intensiveerd
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer