Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Donald Trump pleit onschuldig tijdens voorgeleiding in Miami, mag rechtbank verlaten zonder voorwaarden

Trump bij het verlaten van de rechtszaal in Miami.Beeld Getty Images

Donald Trump is dinsdag aangehouden op de rechtbank in Miami. De oud-president werd voorgeleid in de strafzaak rond het achterhouden van vertrouwelijke documenten. Dit is zijn tweede aanhouding in twee maanden.

Niemand die hem bij aankomst te zien krijgt. Hoewel honderden medestanders zich dinsdag in Miami hebben verzameld, vlaggen en spandoeken paraat, betreedt Donald Trumps beveiligde karavaan de rechtbank via een ondergrondse parkeergarage. “Een van de meest trieste dagen in de geschiedenis van ons land”, heeft hij tellen eerder geplaatst op zijn socialemediaplatform Truth Social.

Trump wordt ervan verdacht honderden vertrouwelijke documenten, afkomstig uit zijn presidentschap, illegaal te hebben achtergehouden. De papieren hebben betrekking op Amerika’s nucleaire arsenaal, Iran en de militaire kwetsbaarheid van bondgenoten. Na zijn aanhouding is Trump gelijk in de rechtszaal voorgeleid. Daar verklaart hij, bij monde van zijn advocaat, “onschuldig” te zijn.

Twee maanden geleden werd Trump ook al aangehouden in New York, op verdenking van het gebruik van campagnegeld voor de afkoping van een minnares. Dat was de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een oud-president werd gearresteerd. Dit is de tweede keer.

Lees ook

Het wordt dringen bij de Republikeinse presidentskandidaten, en Donald Trump ziet het lachend aan

Hoe een federale zaak Trump nog populairder kan maken: ‘Het leek wel de kroning van Charles III’

Naast Trump wordt ook medeverdachte Walt Nauta (40) aangehouden en voorgeleid. Nauta is een veteraan van de marine die als assistent van de oud-president fungeert. Hij wordt ervan verdacht met Trump te hebben samengespannen. Tevens zou hij justitie hebben voorgelogen over de dozen vol documenten die hij in opdracht van Trump zou hebben verplaatst.

Pen en papier

De rechtbank heeft besloten om dinsdag niet alleen draaiende camera’s uit de rechtszaal te weren, maar zelfs alle elektronische apparaten. In plaats van op laptops en telefoons maken aanwezige verslaggevers hun aantekeningen ouderwets met pen en papier.

Eerder waarschuwden de autoriteiten in Florida voor onlusten. Gevreesd werd dat een lokale tak van de Proud Boys, een extreemrechtse en gewelddadige groepering, voor de rechtbank zou komen demonstreren. Bij aanvang van Trumps voorgeleide bleef de sfeer op straat rustig.

Binnen het kamp-Trump was uren voor de zitting nog een turbulente zoektocht gaande naar vertegenwoordiging. Trumps vorige advocaten, John Rowley en Jim Trusty, trokken zich vorige week onverwacht terug, zonder een publieke opgaaf van reden.

Pen en papier
Beeld ANP / EPA

Pas dinsdagochtend meldde zich advocaat Christopher Kise. Onduidelijk is of hij de zaak verder op zich zal nemen of de oud-president dinsdag provisorisch bijstaat. Zijn andere advocaat, Todd Blache, staat Trump ook bij in diens andere strafzaak in New York.

In de badkamer

Vorige week onthulde justitie de uitgebreide aanklacht tegen Trump, die bestaat uit 37 strafbare feiten. Trump zou hebben gelogen over de documenten die hij nog in zijn bezit had. Dozen vol vertrouwelijke papieren zouden zijn opgeslagen in verschillende onbeveiligde ruimtes, waaronder een van zijn badkamers. “Mar-a-Lago heeft drieëndertig badkamers”, verdedigde Trump zich dinsdag tegenover CNN. ‘Doe niet alsof dit een willekeurige badkamer voor gasten is.”

Zelfs daarvoor kon Trump rekenen op bijval van andere Republikeinen. “Een badkamerdeur kan op slot”, zei Kevin McCarthy, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, maandag tegen verslaggevers.

Deze eerste zitting wordt voorgezeten door rechter Jonathan Goodman, maar hij is niet degene die de zaak straks onder zijn hoede krijgt. Na een willekeurige loting is het proces beland op het bureau van Aileen Cannon, een conservatieve rechter die in 2020 door Trump persoonlijk is aangesteld. Zij werd na een eerdere zitting door een hogere rechtbank op de vingers getikt, omdat zij Trump oneigenlijk en onwettig had bevoordeeld.

Trump heeft aangekondigd na zijn voorgeleide naar New Jersey te vliegen voor een persconferentie op zijn eigen golfclub. Daar zal de oud-president reageren op de beschuldigingen – en krijgen zijn medestanders hem eindelijk te zien.

In de badkamer
Beeld Getty Images via AFP
Het konvooi dat Donald Trump begeleidt naar de rechtbank van Miami.Beeld AP
Donald Trump bij het verlaten van zijn resort.Beeld AP