Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

► Nieuwe beelden tonen duw- en trekwerk tussen Van Grieken en politie, waarna agent Vlaams Belang-voorzitter in gezicht slaat

Tom Van Grieken krijgt vuistslag in gezicht van politieman.Beeld RV / RV

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft een vuistslag in zijn gezicht gekregen van een politieman tijdens een betoging voor de zorg, zo is te zien op beelden van Vlaams Belang die VTM Nieuws in handen heeft gekregen. ‘Is dit wat Brussels PS-burgemeester Philippe Close verstaat onder democratie’, reageert Vlaams Belang. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vraagt op Instagram ‘respect voor de politie’.

en

Lees ook

Vijf vragen over het incident met Tom Van Grieken: ‘De politie heeft op mijn gezicht geslagen’

Bekijk hieronder het duw- en trekwerk van bovenaf gezien.

Video wordt geladen...

Een twintigtal leden van het Vlaams Belang was deze ochtend afgezakt naar Brussel voor een betoging voor de zorgsector. De situatie liep er uit de hand. Wat de oorzaak hiervan is, is momenteel niet duidelijk. De versies van de betrokken zijden lopen uiteen. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken werd de partij geviseerd door de politie. Vlaams Belang heeft slechts een deel van het incident op sociale media geplaatst:

Video wordt geladen...

“Sinds wanneer is een betoging steunen voor de zorg een probleem in België? Is dit wat Brussels PS-burgemeester Close verstaat onder democratie? Onder andere onze voorzitter Tom Van Grieken kreeg een vuistslag in het gezicht. Wij geven nooit op en blijven opkomen voor onze mensen”, zo tweet Vlaams Belang bij de video.

Volgens de politie leidde de aanwezigheid van de Vlaams Belangers tot onrust tussen de betogers. “Om de rust te bewaren en verdere confrontaties te vermijden, besloot onze korpsleiding om deze groep af te zonderen”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Dit ging gepaard met weerspannigheid, gevolgd door duw- en trekwerk. De juiste toedracht hiervan wordt nog intern bekeken.”

‘Ware gelaat’

“De betoging is niet naar de zin van de burgemeester in Brussel”, vertelt Van Grieken. “Hij heeft de politie opgetrommeld om ons te verplaatsen met het nodige geweld. Ik heb een vuistslag in het gezicht gekregen (...). Op die manier geeft de PS-burgemeester zijn orders aan de politie. Ik neem het ze persoonlijk niet kwalijk, want ze zorgen iedere dag voor onze veiligheid. Ze laten zich nu voor de kar spannen van het systeem voor een Franstalige PS-burgemeester. Dat stuit me tegen de borst”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter, die een klacht wil indienen. Een ander Kamerlid zou een kniestoot gekregen hebben.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau reageert op Instagram op het incident. “Extreemrechts toont ware gelaat”, schrijft hij. “Agressie. Vechten met de politie. Respect voor de politie alstublieft. Die mensen doen ook maar hun werk.” Verschillende kopstukken van Vlaams Belang zijn niet te spreken over de Instagram-story van Rousseau en uiten hun ongenoegen op Twitter.

Het personeel uit de zorgsector verzamelde in Brussel om meer middelen te eisen om de structurele personeelstekorten en lange wachtlijsten voor patiënten aan te pakken. Het is al de tweede keer dit jaar dat manifestanten uit de non-profitsector kwamen betogen in Brussel. Volgens de vakbonden waren dinsdag 11.000 mensen aanwezig, de politie hield het op 7.000.