Warmtenet Averegten vanuit de lucht

Nieuw warmtenet in Heist-op-den-Berg verwarmt 75 woningen met warmte van onder de grond: "Veel goedkoper en stabieler in prijs"

In Hallaar, bij Heist-op-den-Berg, wordt een warmtenet aangelegd dat zo'n 75 woningen in een nieuwe residentiële wijk zal verwarmen met warmte van diep onder de grond. De warmte wordt opgepompt van 145 meter diepte en zal via waterleidingen naar de huizen worden gebracht. Een warmtepomp zorgt dan voor de juiste watertemperatuur. Deze manier van verwarmen is goedkoper dan gas en stabieler in prijs. 

"We boren tot 145 meter diep en de warmte die daar zit, halen wij omhoog om zo'n 75 woningen te verwarmen en verkoelen," zegt Karsten Foekens van projectontwikkelaar Danneels. De buizen die het warm water naar de huizen moet brengen, zijn al aangelegd. Die buizen zijn aangesloten op een centrale bron aan de Averegtenlaan, waar een grote warmtepomp met BEO-veld staat. Dat is een geothermisch leidingnetwerk dat warmte en koeling uit de bodem haalt. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte aan de juiste temperatuur in de woningen komt. 

Grote voordelen

Het nieuwe geothermische warmtenet biedt veel voordelen voor de bewoners. De huizen stoten jaarlijks 80 procent minder CO2 uit voor verwarming in vergelijking met identieke huizen met een gasketel. Het is goedkoper dan het gebruik van gas en de bewoners hoeven geen rekening te houden met gasprijsschommelingen. Het energieverbruik daalt ook spectaculair. 

In het totaal worden er 88 woningen en 56 appartementen gebouwd in het gebied tussen de Averegtenlaan, Kerselaarlaan en August Prooststraat. De wegen- en infrastructuurwerken zijn volop aan de gang. In oktober start de bouw van de eerste eengezinswoningen en appartementen. De woningen die niet aangesloten worden op het nieuwe warmtenet, krijgen een individuele geothermische warmtepomp. 

Duurzaam

De gemeente Heist-op-den-Berg is enthousiast over de uitwerking van het project dat past in het klimaatplan van de gemeente. Behalve een warmtenet is er plaats voor groen, water en een speelruimte. Er staan ook deelwagens in de buurt. "Mensen die hier komen wonen, zullen een lage energiefactuur hebben, zijn niet meer afhankelijk van gas, en hebben een groene ruimte waar kinderen buiten kunnen spelen", vat een tevreden schepen Sarah Wouters (Groen) samen. 

Meest gelezen