Belga Images

Nieuwe Antwerpse bouwcode is gemiste kans vindt oppositiepartij Groen

De grootste Antwerpse oppositiepartij Groen maakt een vernietigende analyse van de nieuwe Antwerpse bouwcode waarover de bestuurscoalitie eind april een akkoord vond. Daarin staan algemene regels voor wie wil bouwen of verbouwen in de stad. Volgens Groen zet het stadsbestuur de deur open voor willekeur en juridische onzekerheid. De bevoegde schepen Annick De Ridder (N-VA) is het niet eens met de kritiek. 

Tegelijk met het akkoord over de nieuwe parkeerregeling in de binnenstad raakten de drie partijen in het Antwerpse stadsbestuur het ook eens over een nieuwe bouwcode. Dat was geen gemakkelijke bevalling want coalitiepartners N-VA en Vooruit hebben uiteenlopende ideeën over de plaats van de auto in de stad. N-VA wil bij nieuwbouwprojecten elke bewoner zijn of haar auto kwijt kan, Vooruit wil het autogebruik verminderen en dus minder parkeerplaatsen aanbieden. 

Als projectontwikkelaars 100 woningen bouwen, blijven er 30 tot 50 parkeerplaatsen onverkocht

Ilse Van Dienderen, fractieleider van Groen in Antwerpen

Het resultaat: een compromis waarbij de parkeernorm vooral in de binnenstad wat verlaagd wordt. Maar volgens Groen blijft de norm van 1,2 plaatsen per woning of appartement veel te hoog. "Ook projectontwikkelaars vinden dat ze veel te veel parkeerplaatsen moeten voorzien", zegt Ilse Van Dienderen, fractieleider van Groen. "Als ze 100 woningen bouwen, blijven er 30 tot 50 parkeerplaatsen onverkocht. Om dat verlies van 25.000 euro per parkeerplaats goed te maken, wordt de prijs van de woningen nog opgedreven. Meer en meer Antwerpse gezinnen hebben geen eigen auto meer, en de bouwcode speelt daar niet op in."

Groen heeft nog meer kritiek. De partij vindt de nieuwe bouwcode in het algemeen een afzwakking van de huidige regelgeving. Er kan meer hoogbouw komen, de harmonie met de omgeving wordt minder belangrijk en er is meer ruimte voor afwijkingen. De stad legt volgens Groen ook te weinig regels op inzake waterbeheer en groenvoorziening. Tot slot vreest de partij voor juridische onzekerheid.

De nieuwe bouwcode houdt wonen betaalbaar en voorziet ruimte voor de toekomstige bevolkingsgroei

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor Stadsontwikkeling in Antwerpen

Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) weerlegt de kritiek. “De nieuwe en vooral vereenvoudigde Bouwcode zorgt voor minder detailregels en voor meer duidelijkheid, en, vooral, schenkt ook meer vertrouwen aan al wie wil investeren in deze prachtige stad", zegt De Ridder. "Bovendien houdt deze nieuwe Bouwcode wonen betaalbaar, voorziet ze ruimte voor de toekomstige bevolkingsgroei, garandeert ze een slimme omgang met water en voldoende kwaliteitsvol en toegankelijk groen voor alle Antwerpenaren én creëert ze een stadsgroenfonds. Kortom, deze Bouwcode speelt slim in op alle uitdagingen waarmee de stad in deze 21ste eeuw wordt geconfronteerd."

Meest gelezen