Belga Image

Rijbewijs met punten terug naar af, Vooruit haalt fel uit naar coalitiepartners PS en MR 

Het rijbewijs met punten lijkt er niet te komen, ook al was dat afgesproken in het federale regeerakkoord. De socialisten van Vooruit wijzen daarvoor twee schuldigen aan: PS en MR. De vele verkeersdoden in ons land, zo zegt Kamerlid en verkeersexpert Joris Vandenbroucke (Vooruit), zijn een rechtstreeks gevolg van de "lakse houding" van de Franstalige socialisten en liberalen. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zegt dat het rijbewijs met punten een middel is om meer verkeersveiligheid te bereiken en géén doel op zich.

Dat het rijbewijs met punten een absolute noodzaak is, betwijfelt Vandenbroucke geen seconde. "We hebben dat nodig in de strijd tegen wegpiraten", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Drie jaar geleden was het ook afgesproken in het regeerakkoord dat het er zou komen. En pas vorig jaar kwam het verkeersinstituut VIAS met een studie en de aanbeveling om het in te voeren.

BELUISTER - Joris Vandenbroucke (Vooruit) uit zijn ongenoegen in "De ochtend" op Radio 1:

Nagenoeg alle partijen zijn ook voor. Waarom het er dan niet komt? Omdat de Franstalige liberalen en socialisten, MR en PS, dwarsliggen. "Zonder argumenten eigenlijk", zegt Vandenbroucke. "Ze zijn vooral bang dat ze kiezers gaan verliezen. Er sterven dus mensen op de weg, vermijdbare doden, omdat zij weigeren om maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren."

"Er zijn in ons land elk jaar 500 doden en 55.000 gewonden. We hebben afspraken gemaakt om dat aan te pakken. MR en PS moeten die gemaakte afspraken respecteren." 

Er sterven mensen op de weg omdat PS en MR weigeren om maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren

Joris Vandenbroucke (Vooruit)

Alternatief plan van MR en PS

MR en PS hebben wél een alternatief plan om de verkeersveiligheid op te krikken. Met bijvoorbeeld hogere boetes voor wie op een parkeerplaats voor mensen met een beperking staat, het afschaffen van de tolerantiemarges bij snelheidscontroles, meer trajectcontroles of andere maatregelen tegen snelheidsduivels. Volgens Vandenbroucke zijn die voorstellen naast de kwestie. 

"Wegpiraten moeten van de weg, we hebben geen andere keuze." Met het rijbewijs met punten zou dat kunnen: per overtreding gaan er een aantal punten af, totdat je er niet genoeg overhoudt om nog te mogen rijden. Dat systeem is al in 22 EU-lidstaten ingevoerd. 

Om het ook hier alsnog te forceren, wil Vooruit het debat nu heel publiekelijk voeren, tegen de eigen coalitiepartners in. De volgende stap is dat Vandenbroucke een vraag stelt in de Kamer, en CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh heeft ook een wetsvoorstel klaar. Vandenbroucke: "PS en MR moeten nu maar eens publiekelijk uitleggen waarom ze zo'n maatregel blokkeren en waarom ze de moed niet hebben om gemaakte afspraken uit te voeren."

"Het zal er deze legislatuur niet komen", horen we bij de PS-Kamerfractie. Bij het kabinet van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is te horen dat de minister "zijn uiterste best" doet voor het rijbewijs met punten. Tegelijk zegt Gilkinet ook dat het rijbewijs met punten geen doel op zich is, maar een middel om tot meer verkeersveiligheid te komen. 

N-VA speelt in op het ongenoegen van Vooruit en biedt een wisselmeerderheid aan om het rijbewijs met punten alsnog goed te keuren.

BEKIJK - De eerste plannen over het rijbewijs met punten in België dateren van 1988, het werd al ingevoerd in 1999, maar... :

Videospeler inladen...

Meest gelezen