Gert Vande Broek.© BELGA

“Wij willen verder met Gert Vande Broek”, Yellow Tigers nemen twee dagen voor mogelijke schorsing duidelijk standpunt in met open brief

Twee dagen voor de uitspraak van de tuchtraad over coach Gert Vande Broek (56) voeren de nationale volleybalvrouwen de druk op. “Wij willen naar het EK met het huidige coaching team onder leiding van Gert Vande Broek, een keuze waar we als hele ploeg honderd procent achter staan en waarvoor we respect vragen”, schrijven dertien internationals in een open brief.

Maarten Delvaux/Marc Vermeiren

Belgisch volleybalbondscoach Gert Vande Broek wordt beschuldigd van mentaal grensoverschrijdend gedrag. Na getuigenissen van onder meer zes voormalige Yellow Tigers eiste het bondsparket eind vorige maand minstens twee jaar schorsing. Ook speelsters van de huidige selectie maakten hun grieven over aan het bondsparket. Nu vrijdag volgt de uitspraak.

Intussen zetten een aantal topnamen van de Yellow Tigers druk op dat bondsparket door openlijk hun steun te betuigen aan Gert Vande Broek. Afgelopen zondag waarschuwde Britt Herbots al dat ze overweegt om komende zomer niet deel te nemen aan het EK in eigen land als Vande Broek aan de kant wordt geschoven. Woensdag ondertekenden dertien internationals een open brief bij Sporza met als boodschap bovenaan: “Wij willen verder met Gert Vande Broek.”

“We trainen elke dag hard en intens, in de beste omstandigheden, in een omgeving met zeer veel vertrouwen en respect tussen speelsters en staf om onze doelen te bereiken en het Belgische damesvolleybal op de kaart te zetten. Onze dagelijkse aanwezigheid is het bewijs van ons engagement naar de huidige staf”, schrijven de Yellow Tigers. “Wij willen naar het EK met het huidige coaching team onder leiding van Gert Vande Broeck. En laat dat onze keuze zijn, waar we als hele ploeg honderd procent achter staan, maar waarvoor we ook respect vragen.”

Vette koeien

Vande Broek kwam in opspraak na een tv-reportage in december 2021 waarin ex-internationals hem beschuldigden van mentaal grensoverschrijdend gedrag. Ze getuigden over fatshaming, beledigingen en een toxisch klimaat, waarbij woorden als discotheekwijven, vette koeien en kutwijven vielen. Het bondsparket van de Vlaamse Volleybalbond startte na die reportage een onderzoek op. Tientallen getuigen werden gehoord – voornamelijk atletes maar ook mensen uit de entourage. Een aanzienlijk aantal speelsters van drie, vier generaties (de huidige inbegrepen) laakten niet alleen zijn agressieve aanpak, maar viseerden ook de manier waarop de 56-jarige Limburger een machtspositie had uitgebouwd.

Twee jaar schorsing geëist, uitspraak op vrijdag

Op 11 januari 2023 besloot het bondsparket dat er wel degelijk sprake was van (mentaal) grensoverschrijdend gedrag. Twee weken geleden vroeg die instantie aan de tuchtraad om Vande Broek voor minstens twee jaar en met onmiddellijke ingang te schorsen. De advocaten van de bondscoach spraken van een karaktermoord en eisten de vrijspraak. De tuchtraad houdt vrijdag een korte zitting, waarop alleen de schuldvraag en een eventuele sanctie meegedeeld worden. Als hij twee jaar aan de kant moet, gaan de advocaten van de Limburger ongetwijfeld in beroep bij de Volley Beroepsraad. Daarvoor hebben ze tien dagen de tijd.

Omdat Vande Broek met zijn Tigers buitenlandse interlands afwerkt, kan hij zelf niet aanwezig zijn op de zitting van de tuchtraad. Hij zal dus in de Zweedse provinciestad Lund te horen krijgen of hij al dan niet kan aanblijven als bondscoach.

De open brief van de Yellow Tigers

Aan iedereen met een warm hart voor de Yellow Tigers,

Wie ons reeds aan het werk gezien heeft, herkent ons enthousiasme. Die ploeg die nooit opgeeft,vol doorzettingsvermogen en wilskracht. “Echt leuk om jullie bezig te zien”, horen we vaak.

We zijn de zomer van 2022 met duidelijkheid ingegaan: “Wij willen voort met Gert Vande Broek.”

Onze keuze is geen oordeel over de beslissing die genomen zal worden door de bevoegde instantie.

Wij trainen elke dag hard en intens, in de beste omstandigheden, in een omgeving met zeer veel vertrouwen en respect tussen speelsters en staf om onze doelen te bereiken en het Belgische damesvolleybal op de kaart te zetten. Onze dagelijkse aanwezigheid is het bewijs van ons engagement naar de huidige staf.

Dus laat het EK volleybal in België, de kers op de taart zijn van ons harde werk van de voorbije 2 jaar.

Wij willen naar het EK met het huidige coaching team o.l.v. Gert Vande Broek. En laat dat onze keuze zijn, waar we als hele ploeg 100% achter staan, maar waarvoor we ook respect vragen.

Dat respect en de juiste omstandigheden laten ons toe net als op het WK tot het uiterste te gaan en hopelijk een prachtig resultaat neer te zetten.

Met bezorgde groeten,

De Yellow Tigers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer