JohnFScott

1 op de 5 hoort een constante pieptoon: met deze tips geniet je veilig van de festivalzomer

20 procent van de volwassenen heeft permanent last van een constante pieptoon, oftewel “tinnitus”. Het is vaak een gevolg van gehoorschade die wordt veroorzaakt door te veel lawaai of te luide muziek. 80 procent van de jongeren liep al tijdelijk tinnitus op, bijvoorbeeld na een nachtje uitgaan of na een concert. Sta jij deze week op de weide van Graspop voor Guns 'n Roses, of kies je voor Bruce Springsteen op TW Classic? Met deze tips geniet je veilig van je favoriete artiest.  

De geur van de festivalweide hangt weer in de lucht. De festivalzomer is een periode van groot vertier, maar jaarlijks komen er muziekliefhebbers thuis met een onaangename verrassing: tinnitus. "80 procent van de jongeren heeft er af en toe last van. 1 op de 5 volwassenen kampt met een permanente piep", zegt professor Audiologie Annick Gilles van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Tinnitus wordt in veel gevallen veroorzaakt door gehoorschade. "En te luide muziek is de meest voorkomende oorzaak van gehoorschade", zegt Bert Lecomte van De Tuut van Tegenwoordig in het Studio Brussel-programma "Radar op de festivals". De Tuut van Tegenwoordig is het Vlaams platform rond oorsuizen, gehoorschade en gehoorbescherming. 

Met deze tips bescherm je je oren terwijl je volop geniet van je favoriete artiesten:

TIP 1: Draag gehoorbescherming

Ben jij al begonnen aan je festival-checklist, zet dan alvast bovenaan je lijstje: oordoppen. Soms is één onbeschermde blootstelling al voldoende om gehoorschade op te lopen. "Tinnitus kan ontstaan na één keer uitgaan, of de schade kan langzaam opstapelen. De meesten onder ons kennen het wel: de pieptoon na een nachtje stappen. Tot die plots niet meer weggaat. Mijn voornaamste tip? Zorg ervoor dat je oordoppen klaarliggen voor je deze zomer naar een festival trekt", zegt Lecomte.

De meesten onder ons kennen het wel: de pieptoon na een nachtje stappen. Tot die plots niet meer weggaat.

Bert Lecomte - De Tuut van Tegenwoordig

TIP 2: Kies liefst voor op maat gemaakt

Welke oordoppen kies je dan best? "Op maat gemaakte oordoppen bieden de beste bescherming. Die kan je laten maken in een gehoorcentrum in jouw buurt. Deze oordoppen worden gemaakt op basis van een afdruk van je oor. Ze passen dus perfect in je oren en schermen ze volledig af van schadelijke geluiden". Bovendien filteren op maat gemaakte dopjes de gevaarlijke tonen uit muziek, zonder de geluidskwaliteit te beïnvloeden. Zo geniet je deze zomer nog meer van je favoriete artiesten.

Nadeel: op maat gemaakte oordoppen zijn best prijzig. Je betaalt gemiddeld zo’n 150 euro per paar. "Meestal krijg je een gedeeltelijke terugbetaling van zo’n 30 euro van de mutualiteit. En de oordoppen zijn écht een goede investering voor de bescherming van je gehoor”, aldus Lecomte.

TIP 3: Laat je oordoppen jaarlijks controleren

Je kan de doppen trouwens gedurende vele jaren gebruiken, op voorwaarde dat je ze jaarlijks laat testen op lekdichtheid. Het is belangrijk dat er geen enkel geluid je oor binnenkomt zonder eerst langs de filter van de oordop te passeren.

TIP 4: Festivals bieden gratis oordoppen aan

Heb je een kleiner budget, of ben je je oordopjes vergeten ondanks je festivalchecklist? Weet dan dat muziekfestivals wettelijk verplicht zijn om gratis oordopjes aan te bieden. Al is enige voorzichtigheid geboden. “De beste bescherming bieden die niet”, volgens Lecomte, "maar ze zijn beter dan niets."

“Die universele schuimdopjes bieden wel wat bescherming, maar je moet ze correct dragen. Daar loopt het fout: al te vaak worden die schuimpjes verkeerd ingebracht. Dan loop je rond met een vals gevoel van veiligheid en wordt het gevaarlijk. Gratis oordopjes bieden ook niet de beste geluidskwaliteit om muziek te beluisteren. Ze vervormen de muziek.” 

TIP 5: Hou afstand

Ga - zeker zonder degelijke oordoppen - niet te dicht bij de geluidsinstallatie staan. Hoe dichter bij een box, hoe luider het volume. "Ga in het midden van het publiek of wat meer achteraan het festivalterrein staan", raadt Lecomte aan. "Ook daar kan je perfect van de muziek genieten."

TIP 6: Oorrust

Nog een tuutvrije tip van Lecomte: geef je oren voldoende rust voor, tijdens én na een festival. "Een festival is een erg belastende periode voor je oren. Luister de dagen voor je op de festivaltrein stapt bijvoorbeeld niet te veel naar muziek met je oortjes in.

Las ook voldoende pauzes in tijdens het festival. Ga eens naar de bar of naar het toilet, waar het een beetje stiller is. Even een kwartiertje pauze voor je oren kan al heel wat schade voorkomen. 

En geef je gehoor ook de dagen na het festival voldoende tijd om zich te herstellen. We vinden het vanzelfsprekend om ons lichaam te laten rusten omdat we voelen dat het daar nood aan heeft, maar de oren zijn net zo belangrijk."

TIP 7: Wat als het toch foutloopt?

Wat als je toch met zo'n vervelende piep thuiskomt? "Verdwijnt de piep niet na enkele uren en heb je ook last van een drukgevoel in de oren, dan is het noodzakelijk om snel te handelen", zegt professor Audiologie Annick Gilles. "Ga zo snel mogelijk naar een neus-keel-oorarts of naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Daar zal worden gestart met medicatie die de gehoorrecuperatie bevordert. Als dit onvoldoende werkt raden we hyperbare zuurstoftherapie in een drukkamer aan. Dit stimuleert het herstel."

StuBru-luisteraar Lars Lochten liep tinnitus op na een concert van Royal Blood. "Het was mijn eerste optreden ooit, maar de volgende dag werd ik wakker met een constant drukkend gevoel en een luide tuut in m’n oor. Op de spoedafdeling van het ziekenhuis hebben ze onderzoeken gedaan en me een cortisonebehandeling gegeven. Dat heeft geholpen. De piep is niet volledig weg, maar een stuk minder luid dan eerst.

BELUISTER - Bert Lecomte van De Tuut van Tegenwoordig in "Radar op de festivals" op Studio Brussel:

Meest gelezen