2023 Getty Images

Maleisië wil Interpol inschakelen om comedian op te sporen na grap over vermiste vlucht MH370

Een grap van de Amerikaanse stand-up comedian Jocelyn Chia leidt tot grote boosheid in Maleisië. De overheid wil zelfs de internationale politiedienst Interpol inschakelen. De mop gaat over vlucht MH370, het vliegtuig van Malaysia Airlines met 227 passagiers en 12 crewleden aan boord dat in 2014 mysterieus van de radar verdween. Interpol zegt geen officiële aanvraag te hebben ontvangen. 

Jocelyn Chia, een Amerikaanse stand-up comedian met Singaporese roots, heeft een heuse controverse veroorzaakt. De aanleiding daarvoor was een fragment van een show in New York dat ze op Instagram en TikTok had gedeeld.

In dat fragment grapt ze over waarom Maleisiërs Singapore niet meer bezoeken. "Omdat hun vliegtuigen niet kunnen vliegen." Niet iedereen in het publiek lacht, waarop ze reageert met: "De vlucht van Malaysian Airlines die wordt vermist, dat is niet grappig? Sommige moppen landen niet."

BEKIJK - "Sommige grappen landen niet." De volledige sketch van Jocelyn Chia over MH370:

Het vliegtuig met vluchtnummer MH370 verdween in maart 2014 nadat het was opgestegen vanuit Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Vier jaar lang werd er in de Indische Oceaan gezocht naar het toestel, maar de romp werd nooit gevonden.

"Afschuwelijk"

De mop schoot bij veel Maleisiërs in het verkeerde keelgat. Op sociale media wordt ze veroordeeld voor haar "onvoorzichtigheid" en "haatdragende taal". Het Maleisische persbureau Bernama meldt dat er een onderzoek is gestart tegen Chia voor beledigende taal en aanstootgevende of obscene online-inhoud. Gisteren liet politiechef Acryl Sani Abdullah Sani weten dat hij daarvoor ook Interpol om hulp wil vragen: "Om de volledige identiteit en verblijfplaats van Chia te achterhalen."

Interpol zegt geen aanvraag te hebben ontvangen. "Als er een verzoek wordt gedaan, moet dit in overeenstemming zijn met de grondwet van Interpol. Die verbiedt alle activiteiten van religieuze, raciale, militaire of politieke aard", laat de persdienst van Interpol weten aan onze redactie.

Er is een uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Maleisië, maar daarvoor moet Chia eerst vervolgd of aangeklaagd worden. Het is nog niet duidelijk hoe ver het onderzoek staat en of het dus daadwerkelijk zo ver zal komen.

Ook in Singapore veroorzaakte de clip ophef. De Singaporese minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan noemde Chia's uitspraken "afschuwelijk". "Ze spreekt niet in naam van de Singaporezen. We koesteren onze banden met familie en vrienden in Maleisië en het spijt ons voor de belediging en verontschuldigen ons voor de pijn die we aan Maleisiërs hebben veroorzaakt."

"Uit de context"

Chia zei bij de Amerikaanse nieuwszender CNN dat haar mop gebaseerd is op "een langdurige en vriendschappelijke rivaliteit tussen Maleisië en Singapore". Ze zegt ook dat de mop al anderhalf jaar in haar set zit, zonder enig probleem.

De versie die online te zien is, mist volgens haar ook context. "Bij nader inzien zie ik dat deze clip riskant is als die los van de context van een comedyclub bekeken wordt." TikTok heeft het filmpje verwijderd, omdat "het haatdragende taal bevat".

De grap ging ook verder op een andere mop. Chia vertelt in haar sketch dat Maleisië Singapore had "gedumpt". Singapore hoorde namelijk ooit bij Maleisië, maar in 1965 besloot het land de banden met Singapore te verbreken. "We dachten dat we het niet zouden overleven, maar 40 jaar later zijn we een "eerstewereldland" en Maleisië nog steeds een ontwikkelingsland. Is dat niet de beste break-up-wraak?"

Mensenrechtenorganisaties hebben de Maleisische regering er in het verleden al van beschuldigd de vrijheid van meningsuiting te beperken. Amnesty International schreef in een rapport dat tussen 2020 en 2022 87 artiesten en politiek activisten vervolgd werden.

Meest gelezen