Stad Leuven

Leuven organiseert Wereld Transplantatie Spelen in 2027

De stad Leuven wordt gaststad van de Wereld Transplantatie Spelen of World Transplant Games. De spelen zijn een internationaal multisportevenement voor mensen die een transplantatie ondergingen en levende donoren. Stad Leuven, UZ Leuven, Transplantoux – met de ondersteuning van IM Associates -, KU Leuven en het Leuven Convention Bureau sloegen de handen in elkaar om de Wereld Transplantatie Spelen in 2027 naar Leuven te halen.

Na het WK Wielrennen, mag de stad Leuven zich opnieuw gaststad noemen voor een groots sportevenement. In 2027 zal Leuven het decor zijn van de Wereld Transplantatie Spelen of World Transplant Games, het grootste sportieve event wereldwijd voor getransplanteerden. Vorig jaar in september greep Leuven nipt naast de organisatie van de Wereld Transplantatie Spelen in 2025. Omdat de World Transplant Games Federation (WTGF) sterk onder de indruk was van de Leuvense kandidatuur, koos de federatie alsnog voor Leuven om de volgende Spelen in 2027 te organiseren.

De Wereld Transplantatie Spelen zijn vergelijkbaar met de Olympische Spelen, maar dan voor mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. In 1978 vond de eerste editie plaats. "Er zijn 'summer games' en 'winter games' van de World Transplant Games", weet Diethard Monbaliu, abdominaal transplantatiechirurg in het UZ Leuven en voorzitter van Transplantoux, een vereniging die transplantatiepatiënten verbindt. "De stad Leuven zal de summer games hosten in de zomer van 2027. Tweeduizend atleten uit 65 landen van over de hele wereld zullen dan naar Leuven afzakken."

Belangrijk om te laten zien dat er nog leven is na een transplantatie

Transplantatiepatiënt Marc Begeneugden

Schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V) is trots dat de spelen naar Leuven komen. "We hebben het WK Wielrennen achter de rug, volgend jaar in oktober 2024 het WK gravel en in 2027 dan de Wereld Transplantatie Spelen. In ons sportbeleid willen we inclusiviteit benadrukken en iedereen aan het sporten krijgen, en deze spelen omvatten dat allemaal. Voor bepaalde sporten zullen we wel moeten uitwijken naar omliggende steden of gemeenten. Zo is er een 50 meter zwembad nodig en dat is er niet in Leuven. Ook voor het golfterrein zullen we het Leuvens grondgebied moeten verlaten."

Voor transplantatiepatiënt Marc Begeneugden, die deelnam aan de World Transplant Games in Perth, Australië, hebben de spelen ook een belangrijke functie: "Zo zien mensen dat orgaandonatie echt belangrijk is en dat er nog leven is na een transplantatie."

Meest gelezen