In de dom van Milaan en op het plein ervoor worden duizenden mensen verwacht die de uitvaart willen bijwonen.© AP

Duizenden stromen toe aan Dom van Milaan voor begrafenis van Silvio Berlusconi, meeste Europese staatsleiders sturen hun kat

Uren voor aanvang van de staatsbegrafenis van oud-premier Silvio Berlusconi in de kathedraal van Milaan zijn woensdagochtend al honderden aanhangers aangekomen om een plaatsje te bemachtigen. Er worden duizenden mensen verwacht, onder wie de belangrijkste Italiaanse politici, maar weinig internationale hoogwaardigheidsbekleders.

blg, dvf
Bron: BELGA

De uitvaartplechtigheid in de Dom van Milaan gaat pas van start om 15.00 uur, maar honderden aanhangers van Berlusconi hebben al plaatsgenomen achter de hekkens aan de kathedraal. Wie de Dom niet binnen kan, kan de ceremonie volgen op een van de grote schermen die werden opgesteld op het plein.

Onder meer president Sergio Mattarella, premier Giorgia Meloni en de twee vicepremiers Matteo Salvini en Antonio Tajani zullen in de kathedraal aanwezig zijn. Elly Schlein, leider van de Partito Democratico (PD), en voormalig premier Matteo Renzi zullen de linkse en centrumlinkse oppositie vertegenwoordigen.

Paolo Gentiloni, eveneens voormalig premier, zal namens de Europese Commissie de ceremonie bijwonen. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zouden ook de Hongaarse premier Viktor Orban en de emir van Qatar, Cheikh Tamim ben Hamad Al-Thani, naar Milaan reizen om de plechtigheid bij te wonen.

© AFP

Eerste keer dag van nationale rouw voor oud-premier

Net als in de rest van Italië hangen ook in Milaan de vlaggen halfstok. Het is de eerste keer dat de dood van een oud-premier gepaard gaat met een dag van nationale rouw. Dat is niet naar de zin van alle Italianen. Berlusconi, die op 86-jarige leeftijd overleed aan leukemie, was immers geen onbesproken figuur, en zeker geen nationale held voor de Italiaanse linkerzijde.

“Een staatsbegrafenis is op zijn plaats, maar de dag van nationale rouw is een beslissing van een regering die Berlusconi mee in het zadel heeft geholpen”, verklaarde Rosy Bindi van de PD. “De regering neemt het risico om het land bloot te stellen aan verdeeldheid. Een dag van nationale rouw afkondigen wordt steeds gedaan om het land te verenigen, niet om het te verdelen.”

Met Schlein is de PD wel vertegenwoordigd op de begrafenis. Oud-premier en leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S) Giusppe Conte gaat niet, net als de leiders van de uiterst linkse partij SI en de groenen.

Ruslands president Vladimir Poetin, die Berlusconi als goede vriend beschouwde, is daar niet bij. Door het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof kan hij niet naar Italië afreizen zonder opgepakt te worden.

© EPA-EFE

Niet onbesproken

Berlusconi was drie termijnen premier in vier regeringen. Ook was hij tot zijn dood lid van de Senaat namens de regeringspartij Forza Italia, die hij zelf had opgericht.

LEES OOK. PORTRET. Silvio Berlusconi, de man die Trump was vóór Donald Trump

Hij was ook een vermogend zakenman. Hij leidde mediabedrijven, waaronder Fininvest, was zo’n dertig jaar eigenaar van de voetbalclub AC Milan en sinds 2018 van de club AC Monza. Volgens de rijkenlijst van Forbes was hij goed voor een vermogen van 6,8 miljard dollar (6,3 miljard euro). Daarmee was hij na chocolademagnaat Giovanni Ferrero en mode-ontwerper Giorgio Armani de op twee na rijkste Italiaan.

LEES OOK. Silvio Berlusconi laat een fortuin na: gaat zijn imperium naar zijn kinderen of naar zijn vele vrouwen?

Onomstreden was Berlusconi niet. Na een veroordeling voor belastingfraude in 2013 mocht hij tijdelijk geen publiek ambt bekleden. Ook was hij berucht om zijn bunga-bungafeesten.

LEES OOK. “Obama? Knap, jong en gebruind”: Berlusconi zat nooit om een schandaal of belediging verlegen

In aanloop naar zijn uitvaart, trokken al aanhangers en fans naar zijn huis. Ze legden daar onder meer bloemen, voetbalsjaaltjes en politieke vlaggen neer. Op zijn uitvaart worden tienduizenden mensen verwacht, onder wie de Italiaanse premier Giorgia Meloni en president Sergio Mattarella. Berlusconi overleed maandag op 86-jarige leeftijd.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER