Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © photo_news

DEBAT VAN DE DAG. Moeten ouders mee gestraft kunnen worden voor de criminele feiten van hun kinderen?

In het het nieuwe Actieplan Jeugddelinquentie van Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) staat te lezen dat rechters niet alleen jonge delinquenten, maar ook hun ouders mee zouden moeten kunnen straffen. Wat denk jij? Moeten ouders mee gestraft kunnen worden als hun kind strafbare feiten pleegt? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

98 reacties

  • Frank Baeck

    10 maanden geleden
    Het lijkt mij bizar, iemand straffen voor wat iemand anders gedaan heeft. In een doorgedreven onderzoek kan bekeken worden in welke mate het kind correct begeleid werd, maar ik vermoed dat hier geen tijd en geld voor zal zijn. Als er in het kader van alternatieve straffen bekeken wordt wat het hele familiesysteem nodig heeft om recidive te vermijden en een zinvolle toekomst uit te bouwen, dan krijg je een ander verhaal. Maar waarom dan wachten op strafbare feiten, signalen zijn er vaak al eerde
  • Danny Vandevijvere

    10 maanden geleden
    Ja, absoluut!
  • Alfons Hendrickx

    10 maanden geleden
    Ja Verzin voor je er aan begint,kinderen maken geeft meer plezier dan ze opvoeden.opvoeden is een zware taak en de ouders zijn daar voor verantwoordelijk, als dat niet lukt moeten ze ergen anders opgevoed worden en moeten de ouders er voor betalen.
  • Michael Dubois

    10 maanden geleden
    Als je kan bewijzen dat de ouders hun handen of hun ouderlijke taak niet op hebben opgenomen, dan zeg ik JA die ook straffen meer gene jail natuurlijk maar wel een dikke straf en opvolgen
  • ROBERT VAN LANDSCHOOT

    10 maanden geleden
    Altijd zo geweest. Schade altijd door ouders te betalen bij opzettelijke feiten, gepleegd door hun minderjarige kroost. Samen met hun kroost in de gevangenis gaan zitten is een beetje overdreven.