Rechterhand Poetins ‘Tsjetsjeense pitbull’ gewond in Oekraïne

Adam Delimkhanov, Russisch parlementslid voor ‘Verenigd Rusland’ en aanvoerder van de Tsjetsjeense troepen in Oekraïne, zou gewond zijn geraakt bij een aanval door Oekraïense special forces. Ramzan Kadyrov, de leider van Tsjetsjenië, roept de Oekraïense inlichtingendiensten op hem info te bezorgen over zijn ‘broeder’.

In het nieuws: Voorlopig is nog weinig bekend over de omstandigheden waarin Delimkhanov gewond raakte. Wel zouden Oekraïense special forces betrokken zijn.

  • Eerst en vooral is nog niet zeker in welke toestand Adam Delimkhanov zich bevindt. Langs Oekraïense kant werd verkondigd dat hij overleden zou zijn bij een aanval; de Russische Doema, het parlement, liet via de communicatiedienst weten dat de Tsjetsjeen gewoon gewond raakte. De voorzitter van de Doema, Vyacheslav Volodin, zegt dan weer dat hij “levend en wel” is, maar zonder enige verdere details.
  • Volgens verschillende Telegramkanalen lanceerde een Oekraïense legertroep een aanval, diep in vijandelijk gebied, vlakbij de havenstad Primorsk. De soldaten zouden de autocolonne van Delimkhanov onder vuur hebben genomen, waarbij zo’n 200 Tsjetsjenen om het leven zijn gekomen. Andere bronnen wijzen dan weer op een raketaanval door Oekraïne, uitgevoerd met HIMARS-raketsystemen.
  • Volgens Roman Venevitin, een Russische commandant die werd gevangengenomen door de Wagner Group, gaven huurlingen van de privémilitie de coördinaten van Delimkhanov door aan de Oekraïners. Daarmee wouden zij revanche nemen op Ramzan Kadyrov, die had verkondigd de geldstromen van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin openbaar te maken.
  • Kadyrov zou bezorgd zijn om het lot van zijn ‘broeder’, die hij niet aan de lijn kreeg. Via Telegram roept hij de Oekraïense inlichtingendiensten op om hem informatie te bezorgen over de situatie van Delimkhanov, zodat hij hem kan vinden. “Ik beloof een gulle beloning en vraag jullie om hulp”, zei Kadyrov.

Wie? Adam Delimkhanov is niet enkel parlementslid; hij is de rechterhand van Kadyrov, en een bijzonder wrede.

  • Delimkhanov is een van Kadyrovs trouwste bondgenoten, en tevens zijn neef. In 2006 werd hij aangeduid als vice-premier, belast met de controle op de veiligheidsdiensten. Het jaar nadien werd Delimkhanov verkozen tot parlementslid in Rusland, voor ‘Verenigd Rusland’. Deze partij, de grootste van het land, werd opgericht door bondgenoten van dictator Vladimir Poetin, waarvan minister van Defensie Sergej Sjojgoe de bekendste is.
  • Naast zijn politieke carrière kent Delimkhanov nog een carrière als straatvechter; in opdracht van Kadyrov dan. Zo wordt hij beschuldigd van het in elkaar slaan van politieke gevangenen, en houdt de politie van Dubai hem verantwoordelijk voor de moord op de Tsjetsjeense legercommandant Sulim Yamadayev in 2009.
  • Kadyrov, ook wel ‘Poetins Tsjetsjeense pitbull‘ genoemd, vertrouwt ook op zijn neef als voornaamste legercommandant. Zo is Delimkhanov de opperbevelhebber van de Tsjetsjeense troepen in Oekraïne. Volgens Kadyrov nam hij ook deel aan de belegering van Marioepol. (as)
Meer