Thomas van den Hoof

Sven Gatz schrijft boek over 50 jaar RWDM: "Ik hou van het ruige karakter van deze voetbalclub"

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) heeft samen met een auteurscollectief een boek geschreven over voetbalclub RWDM. Het beschrijft de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar. Een turbulente reis door de tijd.  

"Ik heb dit boek geschreven uit pure clubliefde", stelt Gatz in de inleiding van zijn boek. "Onze volksclub uit het westen van Brussel verdient dat." Nochtans staat het gezin Gatz niet als één man achter RWDM, bekent de minister: "Mijn beide zonen zijn fan van Anderlecht en onze dochter supportert voor Union. Maar RWDM heeft een speciaal DNA, het is een doorbijtertje. Wat ruiger ook, en dat heb ik graag in het voetbal", lacht Gatz.  

Ups en downs

"De rode draad doorheen de geschiedenis van RWDM is er een van ups en downs", stelt Gatz. "RWDM is destijds ontstaan uit de fusie van een aantal clubs, waaronder Daring Club Molenbeek (stamnummer 2) en White Star Athletic Club (stamnummer 47). De club beleefde zijn glorietijd in de jaren 1970 en 1980. Dat was mee te danken aan enkele legendarische spelers zoals Johan Boskamp, maar ook namen als Raymond Goethals, Jacques Teugels, Morten Olsen, Franky Van der Elst en Lambic Wawa doen de oogjes van de supporters fonkelen. In 1976 werd de club zelfs landskampioen.  

Oud-spelers Johan Boskamp (l.) en Jacques Teugels flankeren auteur Sven Gatz
Thomas van den Hoof

"Eind van de jaren 80 werd het moeilijker voor RWDM. De club zocht jarenlang vruchteloos naar een relance, kende verschillende managers, werd ontbonden en opnieuw opgericht onder een andere naam... tot de recente verrijzenis werd ingezet onder de leiding van Thierry Dailly (Dailly werd net voor het ter perse gaan van het boek ontslagen als manager, red.). En laten we ook de RWDM Girls niet vergeten, tegenwoordig de grootste vrouwenvoetbalploeg van België."

Union achterna?

RWDM speelt komend seizoen in eerste klasse. “Maar ik weet niet of we een hype zullen worden zoals Union”, betwijfelt Gatz. “Ik zie vooral jonge mensen supporteren voor Union. Ook hier in Molenbeek komt meer jong volk, maar we zijn misschien meer een volksclub, het is hier wat ruiger. Maar ik vind dat niet erg: de drie Brusselse clubs weerspiegelen zo de verschillende identiteiten binnen Brussel." 

Reus Raymond Goethals waakt over het stadion van RWDM
Thomas van den Hoof

Goeie timing

"We zijn anderhalf jaar geleden aan dit boek begonnen, zonder te weten dat we op het einde van de rit zouden doorstoten naar eerste klasse. Qua timing zaten we dus goed”, lacht Gatz. “Ik heb veel plezier beleefd aan het schrijven en samenstellen. Het boek bevat een brok serieuze geschiedenis, maar ook interviews, matchverslagen en portretten van supporters. Eén van hen, Thierry Gobbe, heeft thuis zelfs een RWDM-museum.”

Gatz heeft zijn abonnement voor komend seizoen al gekocht. “Geen pluche zetels voor mij, ik wil de matchen op de gewone tribune volgen. De buitenlucht, de sfeer in het stadion, het geroep, dat wil ik allemaal zo goed mogelijk aanvoelen.”

Meest gelezen