Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © photo_news

DEBAT VAN DE DAG. Moeten ouders mee gestraft kunnen worden voor de criminele feiten van hun kinderen? Dit is jullie mening

In het het nieuwe Actieplan Jeugddelinquentie van Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) staat te lezen dat rechters niet alleen jonge delinquenten, maar ook hun ouders mee zouden moeten kunnen straffen. Is dat een goed idee? Eerder vandaag lieten we onze experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.

63 reacties

  • Gert Van Bunderen

    11 maanden geleden
    Dit is delicaat en kan je niet veralgemenen. Het lijkt mij het meest rechtvaardig als dit geval per geval wordt bekeken en dat rechters bepalen in welke mate de ouders verantwoordelijk zijn en mogelijk tekort geschoten zijn. Op een bepaal moment heb je nu eenmaal geen vat meer op je kinderen en zijn de wettelijke mogelijke te beperkt om hen op het rechte pad te houden.
  • Heidi Beeris

    11 maanden geleden
    je kan het ook omdraaien, als één van je grootouders een moord heeft begaan moeten de kleinkinderen daar dan ook nog voor opdraaien en aangekeken worden als een stuk vuil en excuses aanbieden? (waar je zelfs niks mee te maken had)
  • veerle bevers

    11 maanden geleden
    Ouders zouden mee gestraft moeten worden, maar ze moeten ook terug het recht krijgen om de kinderen te straffen als ze iets verkeerds doen . Nu mogen ze nog maar enkel vingertje opsteken en zeggen: dat mag niet.
  • paul enhelen

    11 maanden geleden
    Zeer goed idee. Kinderen zijn veel te verwend tegenwoordig en ouders laten hen laar doen. Kinderen willen hebben betekent ook kinderen opvoeden en begeleiden., feliciteren maar ook bestraffen.
  • Leo Sneriek

    11 maanden geleden
    Uiteraard zijn ouders verantwoordelijk maar evenzo het gerecht en de politiek. Die hebben allen samen de kinderen steeds meer onbestraft gelaten waar ze de ouders steeds meer gezag hebben ontnomen. Nu wordt het resultaat zichtbaar en zoeken ze schuldigen ipv eigen schuld te bekennen. Sommige ouders verdienen uiteraard ook verantwoordelijkheid te nemen. Case by Case bekijken zou ik zeggen.