Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRough Diamonds

‘Rough Diamonds’: knap gemaakt, maar waarom zo’n clichématige macho als hoofdpersonage?

Marie Vinck schittert in 'Rough Diamonds'.Beeld Netflix

Ciska Hoet zet de blik op oneindig. Vandaag: ‘Rough Diamonds’.

Wie na Arcadia vreesde dat de hoogdagen van de Vlaamse fictie definitief voorbij zijn, kan opgelucht ademhalen. Dat bewijst onder andere de Belgisch-Israëlische Netflix-reeks Rough Diamonds die later dit jaar op de VRT te zien zal zijn. Al wil dat niet zeggen dat er niks op de serie aan te merken valt.

In lijn met de hernieuwde aandacht voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen – onder andere aangezwengeld door de populariteit van de docu-serie Shalom allemaal – stelt Rough Diamonds de Antwerpse diamanthandel centraal. Hoofdpersonage Noah Wolfson, gespeeld door Kevin Janssens, keert jaren nadat hij zijn orthodoxe familie verliet en zijn keppel aan de haag hing terug naar Antwerpen voor de begrafenis van zijn broer.

In weerwil van zijn plan om onmiddellijk daarna weer te vertrekken, raakt hij steeds dieper verstrikt in de intriges rond het diamantbedrijf van zijn vader. In de hoop de verkeerde zakelijke keuzes van zijn broers recht te zetten en de familie-eer te redden, moet hij niet alleen afrekenen met drugsbaronnen en maffiosi. Na de dood van zijn vader ontpopt de verloren zoon zich vooral tot nieuwe pater familias.

Dat levert zonder meer spannende televisie op. Bovendien kan je als kijker alleen maar respect opbrengen voor de manier waarop de Vlaamse cast vlotjes wisselt tussen Jiddisch, Vlaams en Engels. Daarbij nemen de vrouwen de mooiste bijrollen op zich. Marie Vinck schittert als Noahs grote maar onmogelijke liefde en ook Ini Massez zet een knap gespeelde zus neer. Ondanks dat ze met wat ongelukkige dialogen zit opgescheept, bewijst Els Dottermans als onwrikbare inspecteur alweer dat ze een rasactrice is.

Dankzij de Israëlische scenarist en regisseur wordt het leven binnen de chassidische gemeenschap bovendien even gedetailleerd als naturel neergezet. Het duo werkte al samen aan de zionistische reeks Fauda over het Israëlisch-Palestijns conflict, eveneens te zien op Netflix. Helaas namen ze vanuit die serie niet alleen hun expertise, maar ook hun gedateerde manbeeld mee naar de set van Rough Diamonds.

De rol van Janssens is immers slaapverwekkend clichématig. De emotionele machoman die zachtaardig lijkt maar tegelijkertijd geen enkele vorm van geweld schuwt om de eer van zijn familie te zuiveren en ook nog eens in elke stad een schone deerne aan de haak slaat: really? Ik zal vast niet de enige kijker zijn die dergelijke beeldvorming oogrollend gadeslaat. Ondanks dat Janssens aardig acteert, geloof je ook geen moment dat Noah ooit een keppel droeg.

Zeker, Rough Diamonds is goed gemaakte fictie van eigen bodem. Om écht hoge toppen te scheren, hadden ze echter nog een extra scenarist kunnen gebruiken.

Te zien op Netflix.