Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zuid-Korea eist 32,3 miljoen euro van Noord-Korea voor het opblazen van gemeenschappelijk kantoorcomplex

Zuid-Korea start een rechtszaak tegen aartsrivaal Noord-Korea, omdat die laatste in 2020 een kantoorcomplex voor samenwerkingen opblies. Het is de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse regering gerechtelijke stappen neemt tegen zijn noorderbuur.Ā 

De regering diende de klacht in bij een rechtbank in hoofdstad Seoel. Zuid-Korea vraagt een schadevergoeding van 44,7 miljard Zuid-Koreaanse won, wat neerkomt op zo'n 32,3 miljoen euro.Ā 

Koo Byoungsam, een woordvoerder van het ministerie voor de Koreaanse eenmaking, sprak van een onwettige en gewelddadige reactie van het noorden. Volgens het ministerie schond Noord-Korea eerdere akkoorden door het complex op te blazen en beschadigde het elke vorm van vertrouwen tussen de twee landen.

Zuid-Korea diende de rechtszaak net op tijd in, want de deadline voor de klacht lag op 16 juni. De rechtszaak is voornamelijk symbolisch. Zelfs als de rechtbank Noord-Korea veroordeelt, is de vraag hoe het zuiden de schadevergoeding zal afdwingen. Noord-Korea heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.

Geen deal, geen kantoor

Het "inter-Koreaans verbindingsbureau" bevond zich in de Noord-Koreaanse stad Kaesong, in de buurt van de grens met Zuid-Korea. Het gebouw was het resultaat van de vriendschappelijke gesprekken tussen de twee landen in 2018. Noord en Zuid konden er meer inzetten op rechtstreeks contact en zo stapsgewijs een gewapend conflict vermijden.Ā 

Het mooie liedje duurde echter niet lang. De hoopgevende gesprekken tussen toenmalig Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans dictator Kim Jong-Un in 2019, leverden uiteindelijk geen akkoord over nucleaire wapens op.

Amerika wilde de economische sancties tegen het land niet opheffen zolang Noord-Korea verder ging met zijn nucleair programma. Het noorden was ook gefrustreerd over het gedrag van Zuid-Korea. Dat nam geen maatregelen tegen activisten aan de grens, die ballonnen met antiregimepropaganda lieten overvliegen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Naar aanleiding van de pandemie sloot Noord-Korea in 2020 de grens met het zuiden. Daarmee ging ook het verbindingsbureau op slot. In juni 2020 gebruikte Noord-Korea explosieven om het gebouw op te blazen, als duidelijk signaal van ongenoegen naar het zuiden en de Verenigde Staten. De diplomatieke relaties doken opnieuw onder het vriespunt.Ā 

Heet hangijzer

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea blijven ondertussen oplopen. Kim Jong-Un betuigde al zijn steun aan Rusland in de oorlog met OekraĆÆne. Hij gebruikt die oorlog ook als gelegenheid om het aantal wapentesten op te drijven, met 68 raketlanceringen in 2022. Noord-Korea heeft naar alle waarschijnlijkheid ook nucleaire kernwapens in zijn arsenaal klaar zitten, wat de Noord-Koreaanse dictator nog gevaarlijker maakt.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Yoon Suk Yeol, de conservatieve president van Zuid-Korea, staat ondertussen ook niet met open armen op een knuffel te wachten. Het aantal militaire oefeningen is sterk opgedreven, ook met bondgenoten als de Verenigde Staten en Japan. Daarnaast vraagt Yoon meer garanties van Amerikaans president Joe Biden dat hij Zuid-Korea te hulp zal schieten als het noorden aanvalt.

Meest gelezen