Actiegroep achter Gents referendum verzamelt 18.000 handtekeningen om hoorzitting over sociaal wonen af te dwingen in Vlaams Parlement 

De actiegroep 'Te Duur' heeft meer dan 18.000 handtekeningen opgestuurd naar het Vlaams Parlement om er een hoorzitting af te dwingen over sociaal wonen. Dat betekent dat een burger in het parlement het woord neemt. Het Vlaams Parlement moet nu onderzoeken of er voldoende geldige handtekeningen zijn. Als dat zo is, moet er binnen het half jaar een zitting komen. "We willen pleiten voor meer sociale woningen", zegt 'Te Duur'. 

De actiegroep 'Te Duur' heeft 18.515 handtekeningen van Vlamingen verzameld om een hoorzitting af te dwingen in het Vlaams Parlement. "Wettelijk is bepaald dat een burger het woord mag nemen als er 15.000 geldige handtekeningen zijn", zegt initiatiefnemer Pepijn Boeraeve. Het Vlaams Parlement moet nu onderzoeken of het aantal geldige handtekeningen behaald is. Zo moeten er valse of dubbele namen uitgefilterd worden. Als er voldoende over blijven, dan moet de hoorzitting binnen de zes maanden plaatsvinden.  

"Meer sociale woningen"

"Vlaanderen is bevoegd voor sociaal wonen en daar draait heel wat in de soep. Het is nochtans een goed systeem dat echt noodzakelijk is. We willen het thema veel hoger op de agenda", zegt Boeraeve. Hij zal, als eerste ondertekenaar, normaal gezien het woord mogen nemen. "Het is de bedoeling dat er ook een sociale huurder meekomt, om het belang te benadrukken. We hopen dat dit een verkiezingsthema wordt." 

De actiegroep bekritiseert ook minister Matthias Diependaele (N-VA). "Het beleid is zeker niet gericht op meer en betere sociale woningen. We roepen de minister op om bij te sturen", zegt Hildegard Desimpelaere. Zij trok mee de straat op, op zoek naar handtekeningen. 

Referendum

'Te Duur' is niet aan zijn proefstuk toe. De actiegroep slaagde er eerder in om een referendum over betaalbaar wonen af te dwingen in Gent. Daar waren bijna 27.000 handtekeningen voor nodig. Tijdens de gemeenteraadscommissie maandag zal de stad zich buigen over de vraag die in het referendum aan de Gentenaars zal gesteld worden. Op het einde van deze maand moet de gemeenteraad die finaal goedkeuren. Het referendum zelf gaat door op 8 oktober en is niet bindend. 

Meest gelezen