Stemming over beleidsnota Zuhal Demir uitgesteld op vraag van premier

© BELGA

De stemming over de beleidsnota van staatssecretaris Zuhal Demir over het Wetenschapsbeleid is uitgesteld op vraag van premier Charles Michel. Naar de voorstelling van die nota werd reikhalzend uitgekeken, vooral om te kijken of coalitiepartner CD&V de staatssecretaris zou steunen. “De premier is al sinds vorige week aan het bemiddelen”, klinkt het in regeringskringen.

Guy Stevens en Simon Andries

Bij de Vlaamse christendemocraten werd ermee gedreigd de nieuwe staatssecretaris niet het vertrouwen te geven bij de voorstelling van haar beleidsnota’s. Demir had zoals bekend de Vlamingen ervoor “gewaarschuwd” dat CD&V een moslimpartij is en voorzitter Wouter Beke bovendien aangewreven moslims als kiesvee te zien. Die uitspraken waren bij de christendemocraten in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vroegen excuses, maar kregen die nog niet, al milderde Demir intussen wel haar toon.

Dinsdagvoormiddag stond in de Kamer bespreking van een eerste beleidsnota op de agenda. Vanuit de oppositie kwam de vraag om de voorstelling te laten voorafgaan door een statement van de staatssecretaris, maar de meerderheidspartijen - CD&V incluis - stemden dat voorstel weg.

Opvallend was dat Kamerlid Johan Klaps, een partijgenoot van Demir, voorstelde de stemming uit te stellen. Hij zei zich daarbij aan te sluiten bij het voorstel van MR-collega Caroline Cassart, al had zij het niet gehad over een uitstel. Binnen regeringskringen was te horen dat het voorstel er eigenlijk kwam op vraag van premier Charles Michel, mogelijk om de violen tussen CD&V en N-VA nog wat verder te stemmen. “Hij bemiddelt al sinds vorige week”, klinkt het.

Het was overigens niet zeker of een uitstel van de stemming überhaupt nodig zou zijn. De staatssecretaris moet begin deze namiddag in een andere commissie verschijnen. De vergadering ging ook al met vertraging van start. Door technische problemen moest de commissie naar een andere zaal verhuizen. Nadien nam een inleidend debat over een eventueel statement van Demir ook tijd in beslag. In de namiddag moet Demir wel nog een tweede nota voorstellen en woensdag nog een derde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen