De planeet Venus is de helderste ster aan de hemel. (Foto: Frank Deboosere, 19 mei 2023)

Ook die heldere ster gespot tijdens zwoele avonden? De planeet Venus is opvallend goed zichtbaar deze maand 

De planeet Venus is deze maand goed zichtbaar aan de avondhemel. Het is, op de maan na, het helderste object aan de hemel. De planeet is nog tot eind deze maand zichtbaar als een zeer heldere stip in het westen, vanaf zonsondergang tot rond middernacht.

Wie de voorbije avonden wat probeerde af te koelen en de buitenlucht opzocht, heeft het misschien al gemerkt: er staat een opvallend heldere ster aan de hemel. Het is de planeet Venus. Dat we Venus met het blote oog kunnen zien, is niet uitzonderlijk. Maar de omstandigheden zijn momenteel wel ideaal.

"We kunnen Venus eigenlijk al sinds januari aan de avondhemel zien, maar de zichtbaarheid is op dit moment optimaal", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. "In vergelijking met het voorjaar staat Venus nu hoger aan de hemel en ziet ze er veel helderder uit. In combinatie met het mooie weer en de warme temperaturen is het haast onmogelijk dat je ze nog niet zou hebben gezien tijdens één van de zwoele avonden."

Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet in ons zonnestelsel en is ongeveer even groot als de aarde. De afstand tussen Venus en de aarde is momenteel zo'n 93 miljoen kilometer. En toch kunnen we de planeet zo goed met het blote oog zien.

Venus heeft een dikke laag wolken van zwavelzuur, zodat het oppervlak van de planeet vanuit de ruimte niet te zien is.
NASA/JPL-Caltech

"Venus is op de zon en de maan na het helderste object aan de sterrenhemel, 12 keer helderder dan de helderste ster", zegt Mollet.

"Dat komt omdat Venus relatief dicht bij de zon staat en dus veel zonlicht reflecteert. Het is onze buurplaneet waardoor we dat licht goed tot bij ons kunnen zien. Maar vooral ook: Venus heeft een extreem dik wolkendek dat veel licht reflecteert. Iemand die op Venus zou wonen, zou door de wolken heen nooit de sterren kunnen zien."

Venus wordt ook wel eens de avondster genoemd. Of de ochtendster. Want hoewel we Venus nu aan de avondhemel zien, is dat niet altijd zo. "Vanop aarde gezien, gaat Venus elke dag een beetje lager zakken en dichter bij de zon komen. Vanaf begin juli zal Venus nog heel moeilijk en uiteindelijk niet meer te zien zijn", zegt Mollet.

"Vanaf september verschijnt Venus opnieuw aan de hemel, maar dan wel 's ochtends, voor zonsopgang. In november zal je Venus vanuit de ochtendfile kunnen bewonderen."

Op woensdag 21 juni staat de maansikkel in de buurt van Venus, zo meldt Frank Deboosere nog op zijn website. "Een prachtige samenstand in de avondschemering", klinkt het.

Meest gelezen