© AFP

Twee mannen aangehouden die aanslag wilden plegen in Frankrijk, net voor presidentsverkiezingen

Vijf dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezing zijn in Frankrijk twee mannen gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag. Hun vermoedelijke doelwit was presidentskandidaat François Filon.

adm

De arrestaties gebeurden dinsdagmorgen in de zuidelijke havenstad Marseille. Het duo zou een “imminente en gewelddadige” aanslag hebben beraamd, met name tijdens de presidentsverkiezingen, aldus de minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl.

“Beide geradicaliseerde mannen van Franse nationaliteit, 23 en 29 jaar oud, waren van plan om op zeer korte termijn een aanslag te plegen”, stelde Fekl tijdens een persconferentie.

De verdachten waren bekend bij de politiediensten. Ze zouden al vier dagen “actief” zijn opgespoord. De precieze doelwitten die de twee op oog hadden zijn niet bekend. Uit een gevonden fotomontage, waarop naast de vlag van terreurgroep Islamitische Staat (IS) ook het hoofd van presidentskandidaat François Fillon stond, zou kunnen blijken dat die laatste het doelwit was. Duidelijkheid daarover is er nog niet.

Aanwijzingen

De 29-jarige verdachte, uit het Noord-Franse Croix, kwam op de radar van de politiediensten op 5 april, toen kregen ze aanwijzingen dat hij een aanslag beraamde. Op 10 april werd een gelijkaardig onderzoek gestart naar de jongste verdachte. “Naargelang het onderzoek vorderde werd duidelijk dat beide zaken om eenzelfde project gingen”, aldus een bron dicht bij het onderzoek.

Bij een huiszoeking in het appartement van de mannen werd heel wat materiaal om explosieven te maken aangetroffen, net als andere wapens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER