Silvio Berlusconi
2011 Getty Images

Partij in chaos en miljardenerfenis: hoe moet het nu verder na de dood van Silvio Berlusconi?

De dood van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi doet Forza Italia, de conservatieve politieke partij waarvan hij de voorman was, op haar grondvesten daveren. Want zelfs 12 jaar na zijn premierschap, had Berlusconi nog steeds de touwtjes stevig in handen. En dan is er nog de miljardenerfenis die de succesvolle zakenman achterlaat? Berlusconi had vijf kinderen en veel vrouwen, maar het is lang niet zeker of zij allemaal een deel van het fortuin erven.

Een diep geëmotioneerde Giorgia Meloni woonde vandaag de afscheidsplechtigheid van Berlusconi bij in de kathedraal van Milaan. Hoewel menig Italiaan een krop in de keel krijgt van de dood van de voormalige staatsman, toch kan zijn heengaan voor de huidige Italiaanse premier Meloni wel eens meer opportuniteiten bieden dan ze misschien wel zou durven toegeven.

Silvio Berlusconi laat Forza Italia, zijn rechts-conservatieve politieke partij én een grote concurrent van de partij van Meloni, immers achter in chaos.

Politieke instabiliteit

Mediamagnaat Berlusconi richtte Forza Italia op toen hij in 1994 in de politiek stapte. De partij was altijd voor een groot deel afhankelijk van het charisma van de man. Met zijn vele uitschuivers, schijnbaar je m'en foutisme en vlotte tong wist hij veel Italianen voor zich te winnen, al kreeg hij er ook tegenstanders bij.

Toch wist hij het als frontman van de partij tot premier van het land te schoppen. Zelfs lang na zijn premierschap surfte zijn partij mee op de populariteit van Berlusconi. 

Al kwam daar de laatste tijd wel wat verandering in, zeker toen steeds meer gespeculeerd werd over de slechte gezondheid van de ex-premier. De laatste jaren daalde de populariteit van de partij naarmate Berlusconi steeds minder publieke optredens deed.

Toch maakt de partij nog steeds een belangrijk deel uit van de regering onder Meloni. Forza Italia wordt gezien als een meer gematigde stem in vergelijking met de partij van Meloni (Fratelli d'Italia). 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Maar een figuur als Berlusconi is moeilijk te vervangen. Analisten denken dat veel Forza Italia-leden in de verleiding zullen komen om hun loyaliteit te verschuiven naar andere partijen. Dat biedt mogelijkheden voor Giorgia Meloni, die op die manier haar positie binnen de regering kan verstevigen. 

"Ik verwacht dat Fratelli d'Italia aantrekkelijker zal zijn voor leden van Forza Italia", meent Lorenzo De Sio, een professor in de politiek aan de LUISS Universiteit in Rome. "Wat na Berlusconi, is inderdaad de vraag", vertelt VRT NWS-journalist Willem Van Mullem vanuit Italië. "Binnen die partij zal een hevige strijd losbarsten om het leiderschap, maar zal de familie van Berlusconi daar nog de scepter zwaaien? Er zal nog heel wat over gedebatteerd worden in de Italiaanse media."

BEKIJK - ""Wat na Berlusconi?", is de vraag", vertelt VRT NWS-journalist Willem van Mullem vanuit Italië:

Videospeler inladen...

De oudste dochter van Berlusconi, Marina, nu 54 jaar oud, is een grote kanshebber om de teugels van haar vader over te nemen, ook al zou ze niet de beste student geweest zijn.

Momenteel staat ze ook al aan het hoofd van Fininvest, het investeringsbedrijf dat opgericht werd door haar vader. Maar het is voorlopig nog steeds niet duidelijk of de familie wel actief wil blijven in de Italiaanse politiek.

Miljardenerfenis

Hoe het ook zij, de nazaten van Berlusconi hebben andere katjes te geselen: de verdeling van de miljardenerfenis van hun vader. De voormalige premier was immers een succesvol zakenman. Hij bezat meerdere mediabedrijven, banken en verzekeringskantoren. Hij was zelfs 31 jaar lang de eigenaar van voetbalclub AC Milaan. Een andere club, AC Monza, is nog steeds in handen van de familie.

Om een lang verhaal kort te maken: Silvio Berlusconi was schatrijk. Zijn vermogen werd geschat op ruim 6 miljard euro, en dat is dan nog zonder al het vastgoed dat hij bezat. Zijn vijf kinderen (van twee vrouwen) maken aanspraak op de erfenis, want volgens de Italiaanse wet hebben de kinderen recht op twee derde van het vermogen. De rest van het bedrag, een derde dus, mag de overledene schenken aan wie hij of zij wil. En net daar knelt nu het schoentje.

Want er zijn kapers op de kust... Zijn 53 jaar jongere vriendin Marta Fascina, bijvoorbeeld. Vorig jaar stapten de twee symbolisch in het huwelijksbootje. "Symbolisch", want ze zijn niet wettelijk getrouwd. Het is dus niet zeker of zij aanspraak maakt op een deel van zijn fortuin.

De familie van Berlusconi: (vlnr.) zoon Luigi, dochter Marina, partner Marta Fascina en dochter Barbara
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Er doen immers heel wat geruchten de ronde dat de 5 kinderen van Berlusconi ongeveer een jaar geleden een familieraad bijeen hebben geroepen. Ze merkten dat de gezondheidstoestand van hun vader snel verslechterde, en wilden voorkomen dat zijn huidige vriendin Marta met een deel van het geld ging lopen. Ze zouden de kwestie ook met hun vader besproken hebben.

Dat zou uiteindelijk de reden geweest zijn dat hij officieel vrijgezel bleef. Toch kan het nog steeds zijn dat ze aanspraak maakt op een derde van zijn fortuin, als dat uitdrukkelijk in het testament opgenomen is. 

Het fortuin van Berlusconi is niet het enige dat verdeeld moet worden. Wie komt er aan het hoofd te staan van zijn zakenimperium? Momenteel heeft de oudste dochter Marina de meest begeerde functie, maar blijft dat ook zo? Het testament zou wel eens de kaarten opnieuw kunnen schudden. Of dat zo is, zullen de nazaten van Berlusconi binnenkort van de notaris vernemen.

Meest gelezen