Zware brand verwoest opslagloods van groot fruitbedrijf: rookpluim kilometers ver te zien

Grote-Spouwen is woensdagavond opgeschrikt door een verwoestende brand in een opslagloods van het fruitbedrijf Moors. Het bedrijf, dat al tientallen jaren een belangrijke speler is in de fruitsector, zag zijn kostbare bezittingen in vlammen opgaan. Omstanders beschreven de scène als angstaanjagend, met vlammen die hoog uit de loods sloegen en dikke rookpluimen die de omgeving vulden.

Johnny Geurts/Marij Wyers

Bezoekers van de zomeropera zien in de achtergrond de rook.© rr

De brand was rond 20.15 uur uitgebroken. De opslagloods fungeerde als een essentiële locatie waar de fruitboer zijn kisten met voornamelijk appelen en peren opsloeg en sorteerde. “Helaas is deze belangrijke schakel in het bedrijfsproces nu vrijwel volledig verwoest door de vlammen”, vertelde een Roemeense medewerker die van op afstand de brand met lede ogen gadesloeg.

© RR

De brandweer, die met groot materieel ter plaatse kwam, werkte nauw samen met de politie om de omstanders op veilige afstand te houden. De brandweerpost van Bilzen riep bijstand in van andere korpsen. Zo kwamen tankwagens met bluswater uit de provincie Limburg naar de Wanhofstraat afgezakt om de metershoge vlammenzee te bestrijden.

Het meest dringende doel van de brandweer was om de aanpalende woning te beschermen, waar plukkers van diverse origine wonen. Met zware inspanning probeerden de brandweerlieden het vuur weg te houden van de werkwoning. De situatie was gespannen.

Honderden fruitkisten gaan in vlammen op.© Johnny Geurts

Uiteindelijk slaagde de brandweer erin de brand onder controle te krijgen. Ze konden de nabijgelegen woning en een kleine loods vrijwaren van het vuur, zo maakte de stad Bilzen rond middernacht bekend. Bij de zeer hevige brand vielen geen gewonden. De grote loods ging volledig verloren.

De brandweer zal nog de hele nacht bezig zijn met nablussen. Daarbij zal de Riemsterweg in beide richtingen gesloten blijven. Om rook en geurhinder buiten te houden, kunnen omwonenden het best ramen en deuren gesloten houden en ventilatiesystemen uitschakelen. Uit de eerste vaststellingen van de brandweer bleek dat er in de loods geen asbest aanwezig was.

In Hasselt werd de rookpluim ook gezien.© rr

De rookwolken waren van kilometers ver te zien. Ook de bezoekers van de zomeropera in Alden Biesen zagen in het prachtige decor de zwarte rookpluim. Zelfs vanuit Hasselt en Tongeren en waren er meldingen van de opstijgende rook.

© 112 Meldingen Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen