‘De stoel’ wordt niet meer opengeklapt: VRT schrapt populair zomerprogramma in alle stilte

Geen zomer zonder‘De stoel’. Of dat dachten we toch. Het populaire miniprogramma van VRT1 is de komende weken zelf op vakantie. Na 15 jaar trouwe dienst blijkt de publiekslieveling in alle stilte geschrapt. De VRT zegt dat er keuzes moesten gemaakt worden.

Tom Vets

De duizend afleveringen zijn net niet gehaald. Eind augustus 2022 kwam de laatste aflevering op het scherm. Maar dat wist op dat moment niemand. Aflevering 932 was dan ook een aflevering zoals alle anderen. Dat net nu de beslissing valt om De stoel niet meer uit te zenden is opmerkelijk, omdat het programma zelfs de zwaarste stormen leek te doorstaan. Letterlijk en figuurlijk. Toen ons land in 2020 werd getroffen door de coronacrisis deed de openbare omroep er alles aan om een alternatieve versie te realiseren, en het jaar erop kon je enkel winnen als je naast het gevraagde voorwerp ook een mondmasker droeg. Pas in 2022 vond er weer een normale editie plaats.

Vorig jaar in augustus stond De Stoel aan het kanaal in Dessel. Een ouder koppel uit de buurt was toen een van de laatste winnaars© bart van der moeren

“We zijn heel trots op het format van De stoel en hoe het mensen al die jaren heeft samengebracht”, reageert de VRT. “De beslissing om het programma deze zomer niet uit de kast te halen heeft te maken met het feit dat we keuzes moeten maken in het uitzendschema. Deze zomer zetten we op andere zaken in. Zo geeft Zomerhit een podium aan Vlaamse artiesten, mist de kijker dankzij Vive le vélo niets van de koers en komen er ook nieuwe programma’s. VRT1 blijft (lokale) voeling houden met de Vlaming. We bekijken nog of De stoel in de zomer van 2024 terugkomt.” Al lijkt dat niet evident, want in 2024 komt er weer een drukke sportzomer, en de rechten om alle sport uit te zenden kosten al een bom geld.

LEES OOK. Koppel gaat tot het uiterste om als eerste in ‘De stoel’ te zitten: “En dat allemaal op mijn sloffen!”

Niet meer zo populair

De stoel zag het licht op 4 juni 2007. Tot 2016 was het onderdeel van het zomermagazine 1000 Zonnen (en garnalen). Haast niemand weet nog dat de titel tijdens het eerste seizoen De kijker ter plaatse was. Mensen gingen jarenlang tot het uiterste om als eerste in de stoel te zitten en de –meestal – twee vliegtuigtickets te winnen. De voorbije jaren was wel te merken dat de populariteit van het spel afnam. Er kwamen zelden nog grote massa’s af op het mini-event. Het recordaantal mensen dat ooit opdaagde was 208, genoteerd in 2013 in Wenduine. Maar het aantal mensen dat afgelopen jaar razendsnel met de fiets of te voet spurtte naar de bekende strandstoel bedroeg haast nooit meer dan 20 tot 30 mensen.

De stoel was het levenswerk van voormalig VRT-medewerker Jean-Marie Aerts, die 10 zomers op rij alle afleveringen filmde, en tegelijkertijd interviewde. Hij deed ook de montage overdag, zodat hij haast drie maanden aan een stuk ermee bezig was. Toen hij ermee kapte in 2016, namen meerdere mensen de productie op. De stoel gaat er prat op in elke gemeente in Vlaanderen over de vloer te zijn geweest. Nog een leuke weetje: een wasmand was een van de meest gevraagde voorwerpen om mee te brengen. Dat gebeurde liefst 9 keer.

Iconische verhalen over ‘De stoel’

* Het snelst in De stoel: een man uit Humbeek die het thuisfront belde om te vragen wat hij moest meebrengen – een doodsprentje – deed er slechts 16 seconden over want het prentje zat toevallig in zijn portefeuille. In Asse (2010) en Kontich (2011) daagde niemand op.

* In 2009 reed een man met een paar glaasjes op tegen een boom in Merendree, een andere keer ging een fietser over de kop toen hij aan De stoel bruusk remde.

* In Steenokkerzeel werd letterlijk gevochten om als eerste in De stoel te zitten. Uiteindelijk won de persoon die als derde arriveerde.

* Twee keer werd de prijs geweigerd: een priester vond het geen goed idee om de vliegtuigtickets richting Ibiza aan te nemen. Een andere keer won de vrouw van een bekend VTM-figuur die haar man had beloofd niet aan tv-spelletjes mee te doen.

* Het duurde 500 afleveringen vooraleer er een nieuwe Belg won: een man uit Laos die plat Turnhouts sprak en een frituur ging openen.

* In Bekkevoort brak een apocalyptisch onweer los op het moment van opname. De stoel ging vliegen tijdens een windhoos, samen met de man die een vissersparaplu vasthield.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER