Pools metalgeweld, jong Brits talent en zijn persoonlijke favoriet: dit zijn de Graspoptips van metalfan Alex Agnew

Comedian/podcasthost/presentator Alex Agnew is dit weekend te vinden op de festivalwei van Graspop Metal Meeting in Dessel. Als liefhebber van zwaardere gitaarmuziek tipt hij voor VRT NWS zijn favorieten op de affiche. "Er valt op Graspop 2023 veel te beleven voor nostalgici, vernieuwing zie ik minder op de affiche."

Als metalliefhebber is Graspop bijna een zekerheid in de agenda van Alex Agnew. "De affiche heeft véél te bieden voor nostalgici, maar de organisatie heeft wel veilig en wat conservatief geprogrammeerd, als je kijkt naar headliners als Guns N' Roses, Mötley Crüe of Def Leppard. Die bands zijn natuurlijk nog altijd superpopulair. Toch zie je dat Hellfest, de Franse tegenhanger van Graspop in hetzelfde weekend, meer verrassend uit de hoek durft te komen."

De grote namen binnen het genre zijn al jaren dezelfde, maar toch is er volgens Agnew een nieuwe generatie op komst. "Van de nieuwe garde zijn er momenteel weinig bands al groot genoeg om te kunnen headlinen. Tegen een Guns N' Roses kunnen ze voorlopig niet op, maar ik zie potentieel bij Sabaton en zeker bij Ghost. Die Zweedse hardrockband is er als één van de weinige in geslaagd om recent door te breken bij een mainstreampubliek."

BEKIJK - Ghost is momenteel vaak op de radio te horen met hun cover van "Jesus he knows me", van Genesis:

Welke 5 artiesten zijn volgens Alex Agnew de moeite waard op Graspop?

"Mijn absolute favoriet dit jaar is de Amerikaanse groep Pantera. Ik kijk er enorm naar uit, want het is nog maar de tweede keer dat ik Pantera live ga zien. De eerste keer was in 1993 in de Vooruit in Gent. Een knotsgek concert, waar mensen vanop het balkon van de Vooruit in het publiek doken. Een show waarvan je achteraf denkt "wauw, ik was daarbij".

Pantera bestaat sinds de jaren 80 en heeft zich volgens Agnew al verschillende keren heruitgevonden. "Ze zijn begonnen als foute hairmetalband en pas na de plaat "Cowboys from hell" zijn ze geworden wat ze nu zijn: een groovemetalband, met agressieve zang. Pantera heeft een heel eigen stijl en er zijn weinig groepen die in de jaren 90 zo hard vaandeldragers waren van het metalgenre. Ik ben benieuwd hoe ik hun show ga ervaren, want ik heb ondertussen al een pak meer concerten gezien dan toen, als 18-jarige in de Vooruit."

Niet iedereen is even enthousiast over de comebacktournee van Pantera. Drie shows in Duitsland en Oostenrijk zijn alsnog geannuleerd. Dat heeft vermoedelijk te maken met de Hitlergroet die zanger Phil Anselmo in 2016 deed op het podium, aldus de Britse krant The Guardian.

BEKIJK - "Cowboys from hell" van Pantera:

Voor wie houdt van ouderwetse punk tipt Agnew Generation Sex. "Een ode aan de twee legendarische bands Generation X en de Sex Pistols, en niet zomaar door een tributeband, maar door muzikanten die er destijds zelf bij waren. Niemand minder dan Billy Idol is de zanger van dienst. Hun set gaat een best of worden van beide bands, dus wie houdt van nostalgie moet dit zien. In het punkgenre is de Californische punklegende Rancid ook heel erg de moeite trouwens."

BEKIJK - Billy Idol zingt "My way" op een Generation X-show:

Een tip voor jongere metalliefhebbers is het Britse Sleep Token. "Ze zijn onder de radar uitgegroeid tot populaire metalband van het moment. Niemand weet wie ze zijn, want de groepsleden dragen maskers op het podium. Enkel de artiestennaam van frontman Vessel is gekend. Hij zingt bijzonder straf, dus benieuwd hoe dat live gaat klinken."

"Het interessante aan Sleep Token is dat ze uiteenlopende invloeden mixen tot een eigen geluid. Soms klinken ze heel poppy door het gebruik van autotune op de propere zangpartijen en een vleugje R&B en soms heel progressive met luide gitaren en geroep. Zowel artiesten als hun publiek hebben het hokjesdenken volledig overboord gegooid. In mijn jonge jaren was je fan van genre A of B, maar nooit van beide. Die logica is achterhaald. De nieuwe plaat van Sleep Token is niet toevallig enorm populair bij jongeren, dus ik verwacht een jong publiek bij hen, maar de oudere garde heeft genoeg om uit te kiezen op Graspop."

BEKIJK - "Take me back to eden", het titelnummer uit de meest recente plaat van Sleep Token:

Voor wie het écht stevig mag zijn, raadt Alex Agnew het Poolse Behemoth aan. De black metalgroep bestaat sinds 1991 en heeft het metalgenre in Polen mee op de kaart gezet.

"Hun muzikanten zijn enorm virtuoos en frontman Nergal is een controversieel figuur, al is hij ook te zien geweest als coach in The Voice of Poland. Tegelijk heeft hij al bijbels verbrand op het podium: in het katholieke Polen is dat nogal gewaagd. Bij hun vorige show op Graspop was de allereerste noot van Nergal zo luid en agressief, dat de hele wei collectief een stap achteruit zette. Easy listening is dit zeker niet, maar het komt wel binnen."

BEKIJK - "O Father O Satan O Sun" van Behemoth:

En dan is er nog één van de meest spraakmakende en gehypete verrassingen van Graspop 2023: Helmut Lotti - voor de gelegenheid Hellmut Lotti - brengt een show met metalklassiekers. Een uitloper van een cover van "Run to the hills" van Iron Maiden voor de Willy 1.000 van radiozender Willy.

"Als ik zondag op tijd op de wei ben, ga ik zeker kijken. Helmut is niet alleen een ongelofelijke Elvisfan: hij heeft echt affiniteit met het hardrockgenre en hij kan ongelofelijk zingen. Cool dat hij dit aandurft. Ik ben er zeker van dat hij het fantastisch gaat doen, met goede muzikanten en een set vol klassiekers. Er zal sowieso wel wat volk gaan kijken, want zo'n "specialleke" wil je toch gezien hebben."

BEKIJK - Met deze cover van "Run to the hills" van Iron Maiden bij radiozender Willy begon het metalavontuur van Helmut Lotti:

Meest gelezen