LIVE – Fed pauzeert renteverhogingen, ECB verhoogt die met 25 basispunten, Groningen gaat dit jaar dicht

18.01 – Lichtrood slot in Brussel

De Brusselse beurs is donderdag iets lager gesloten, na een renteverhoging van de Europese Centrale Bank en een pas op de plaats door de Federal Reserve.

  • De Bel20 sloot 0,3 procent lager op 3.654 punten.
  • De Amerikaanse Federal Reserve besloot woensdagavond de rente niet te verhogen, zoals verwacht, maar liet wel weten dat er meer verhogingen volgen later in het jaar. Een agressieve dot plot, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.
  • Vervolgens kwam de ECB vanmiddag met een renteverhoging van 25 basispunten. En ook dat was voor de markt geen verrassing. In een toelichting waarschuwde voorzitter Christine Lagarde wel voor de nog altijd hoge inflatie. Daarbij benadrukte zij specifiek de loondruk als bron. En omdat de ECB nog niet is waar het wil zijn, zijn ook hier nieuwe renteverhogingen te verwachten.

15.56 – Grootste aardgasveld van Nederland gaat dit jaar nog op slot en grendel

De Nederlandse regering zal volgende week wellicht besluiten dat het aardgasveld van de provincie Groningen, het grootste van heel Europa, op 1 oktober 2023 permanent gesloten wordt.

  • Het nieuws werd eerst gedeeld door persagentschap Bloomberg, en is intussen door bronnen met kennis van de zaak bevestigd aan RTL Nieuws.
  • In Groningen is de schade door de aardgaswinning groot. De regering wil het veld om die reden permanent sluiten.

14.47 – ECB verhoogt rente met 25 basispunten

De Europese Centrale Bank heeft donderdag de belangrijkste rentes conform de verwachting met 25 basispunten verhoogd naar het hoogste niveau in 22 jaar.

  • De basisrente komt daarmee uit op 4,00 procent, de marginale beleningsfaciliteit op 4,25 procent en de depositofaciliteit op 3,50 procent.
  • “De inflatie is gedaald, maar zal volgens de projecties nog te lang te hoog blijven. De Raad van Bestuur is vastbesloten ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar zijn doelstelling van 2 procent op middellange termijn”, zei de centrale bank in een toelichting.
  • Volgens de nieuwe macro-economische projecties rekent de ECB op een inflatie van 5,4 procent in 2023. Dat is iets hoger dan de 5,3 procent die de centrale bank drie maanden geleden voorspelde.

13.58 – Federale aanklacht heeft Trump geen windeieren gelegd

Ondanks het feit dat Donald Trump met steeds meer juridische kopzorgen zit, blijft hij favoriet om de Republikeinse voorverkiezingen te winnen. Sterker nog: sinds hij federaal werd aangeklaagd, heeft zijn campagne meer dan 7 miljoen dollar opgehaald.

Trumps boodschap, dat hij het slachtoffer is van een politieke heksenjacht, is in staat om het merendeel van de Republikeinse kiezers te overtuigen.

Lees er hier meer over.

11.42 – Bel20 half procent lager in aanloop van rentebesluit ECB

Kort voor de middag staat de Brusselse sterindex Bel20 na een volatiele voormiddag ruim een half procent lager. De index staat op 3.645 punten.

Beleggers kijken uit naar het rentebesluit van de ECB, deze middag om 14.45u. Er wordt verwacht dat de rente met 0,25 procent zal worden opgetrokken, tot 3,5 procent.

10.56 – Bud Light van de troon gestoten

Bud Light is niet langer het populairste bier onder de Amerikanen. Er kwam een boycot door de samenwerking van AB InBev met transgender influencer Dylan Mulvaney, en de bierbrouwer verloor zo’n 15 procent aan marktwaarde.

De fakkel wordt nu doorgegeven aan Constellation Brands’ Modelo Especial.

08.44 – Meer slechte punten voor China

De werkloosheid onder jongeren (16 tot 24 jaar) is gestegen tot 20,8 procent. Dat blijkt uit nieuwe data van het Nationale Bureau voor Statistiek van de Chinese overheid. Vorige maand was dit nog 20,4 procent, in december 16,7 procent. Let wel: deze groep bevat ook veel studenten die nog niet actief zijn op de arbeidsmarkt.

Het algemene werkloosheidscijfer staat op 5,2 procent.

08.23 – Bel20 wacht af op rentebesluit

De Brusselse beurs gaat vandaag naar verwachting een vrij neutrale opening tegemoet. Gisteren sloot de Bel20 nog ruim een half procent hoger op 3.666 punten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Amerikaanse inflatiecijfers dinsdag, waarin een vertraging zichtbaar was, zorgden voor een positief sentiment.

Vanmiddag is het de beurt aan de Europese Centrale Bank en beleggers rekenen eensgezind op een verhoging met 25 basispunten naar 3,50 procent. De woorden van voorzitter Christine Lagarde zullen op een goudschaaltje gelegd worden, want er is geen consensus over het verdere verloop van de verkrappingscyslus.

07.07 – Chinese productie en detailverkoop remmen af

Zowel de Chinese productie als de detailhandelsverkopen zijn in mei minder hard gestegen dan in april. Dit blijkt uit de overheidscijfers.

  • Productie: De Chinese industriële productie is in mei gestegen, conform de verwachting, maar minder hard dan in april. De productie steeg met 3,5 procent op jaarbasis, na een stijging met 5,6 procent in april. 
  • Detailhandel: De detailhandelsverkopen in China zijn in mei opnieuw gestegen, maar een stuk minder hard dan in april en ook minder dan verwacht. De verkopen stegen afgelopen maand met 12,7 procent op jaarbasis, na een stijging van 18,4 procent in april. 

06.21 – (Voorlopig) geen renteverhoging in de VS

Jerome Powell en co van de Federal Reserve hebben besloten om de rente voorlopig ongemoeid te laten. Wel lieten ze uitschijnen dat er later dit jaar nog twee verhogingen aankomen.

  • De beleidsrente blijft voorlopig staan op een bandbreedte van 5 tot 5,25 procent. Al wordt die mogelijk al bij de volgende vergadering, in juli, verder opgetrokken. “Bijna alle deelnemers aan de commissie achten het waarschijnlijk dat verdere renteverhogingen dit jaar gepast zullen zijn”, zei Powell. Lees hier meer.
  • Het was de eerste keer in een jaar dat de Fed besloot om de rente niet te verhogen. De markten reageerden gemengd.
    • De S&P500 won 0,08 procent.
    • De Nasdaq klom 0,38 procent.
    • De Dow Jones sloot lager, en verloor 0,68 procent.
  • Vandaag is het de beurt aan Christine Lagarde van de ECB om over de rente te beslissen. Er wordt verwacht dat die met 25 basispunten wordt opgetrokken.