naam nachtvlinder: grote drietand
Zoë Vanstraelen

Onderzoekers Lieteberg in Zutendaal: "Opvallend minder insecten dit jaar"

Er zijn opvallend minder insecten en nachtvlinders dit jaar. Dat hebben onderzoekers van de Lieteberg in Zutendaal gemerkt. Het voorjaar was koud en vlinders die afgelopen zomer hun ontwikkeling van eitje naar pop deden, hadden last van de droogte en extreme hitte.

Het aantal insecten is de voorbije decennia stelselmatig gedaald, maar dit voorjaar is er meer aan de hand, merkt Zoë Vanstraelen, verantwoordelijke Entomologie en Educatie in bezoekerscentrum de Lieteberg in Zutendaal. "Er zijn dit jaar opvallend minder insecten." Zoë en haar man tellen elke nacht insecten. "We hebben thuis een lichtval, waarmee we insecten lokken. We kijken in het bijzonder naar nachtvlinders. Sinds april merken we dat er minder insecten en minder nachtvlinders zijn, zowel in aantal als in soorten."

"Bij nachtvlinders zien we vooral een achteruitgang van de soorten die gebonden zijn aan heide en aan moerassen. Specifieke soorten die bij ons in de tuin achteruit gaan zijn bijvoorbeeld de meriansborstel en de granietuil. Dat zijn soorten die gebonden zijn aan heide. Maar ook van de zwarte c-uil en het brandnetelkapje hadden we vorig jaar grotere aantallen dan dit voorjaar."

Koud voorjaar

"De afgelopen twee maanden hebben we koud en vrij droog weer gehad. Dat heeft een nadelig effect op de ontwikkeling van de vlinders. We zien ook dat soorten die afgelopen zomer hun ontwikkeling doorlopen hebben, van eitje naar pop, veel last hebben gehad van de droogte en de extreme hitte."

lichval voor insecten
Zoë Vanstraelen
naam nachtvlinder: eikenblad
Zoë Vanstraelen
naam nachtvlinder: gevlekte heispanner
Zoë Vanstraelen

Meest gelezen