Direct naar artikelinhoud
NieuwsEuropa

Europees Parlement kan stemming natuurherstelwet niet afronden wegens tijdgebrek

Protest van Boerenbond tegen de natuurherstelwet.Beeld ANP / EPA

Wegens tijdgebrek is de milieucommissie van het Europees Parlement er niet in geslaagd de stemming over de natuurherstelwet af te ronden. De uitkomst is een belangrijke graadmeter voor de stemming van het voltallig parlement volgende maand.

De milieucommissie van het Europees Parlement is er donderdag niet in geslaagd de stemming over de natuurherstelwet tot een goed einde te brengen. Wegens tijdgebrek moest de stemming om 12.15 uur onderbroken worden. Op dinsdag 27 juni wordt verder gestemd.

Op de plenaire zitting van volgende maand moet dan ook nog duidelijk worden of het parlement de positie van de machtige milieucommissie volgt. De natuurherstelwet zal dan ofwel naar de prullenmand verwezen worden of er wordt onderhandeld over een definitieve wet. Eerder verwierpen twee andere parlementscommissies, die van landbouw en van visserij, de omstreden wetgeving al. Volgens critici gaan de voorgestelde maatregelen om flora en fauna te beschermen en te herstellen te ver.

Over de natuurherstelwet is al veel gezegd en geschreven. Het voorstel van de Europese Commissie beoogt het herstellen van de biodiversiteit en de ecosystemen in Europa en het wapenen van de natuur tegen de klimaatverandering. De hoofddoelstelling bestaat erin al die herstelmaatregelen tegen 2030 op minstens 20 procent van de natuur toe te passen.

Lees ook

‘Genoeg is genoeg voor die groene drammers’: christendemocraten willen Europese natuurherstelwet opblazen

Graslandvlinders en boomkroonbedekking: dit is de Europese Natuurherstelwet