© kvh

Stad Peer, OVAM en milieu-inspectie onderzoeken mogelijke asbestvervuiling

De burgemeester van Peer Steven Matheï (CD&V) onderzoekt - samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en de milieu-inspectie - of er asbest zit in een akker en in de verhardingsweg van de skipiste in Peer. Deze krant schreef dinsdag dat oppositiepartij Appel vaststelde dat er asbestvezels in die gronden zitten.

Het asbest zou afkomstig zijn van de historische stortplaats Hoppenest in Peer. “We hadden afgesproken met het bedrijf dat eigenaar is van Hoppenest om de stortplaats te ontruimen en dat is ook gebeurd”, aldus burgemeester Matheï. Deze krant meldt dinsdag dat bij de ontruiming het puin werd verspreid op akkers in Peer, Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel en Bocholt. En dat het gebroken puin ook opdook in een verhardingsweg aan de skipiste en in bermen waarvan sommige langs het fietsroutenetwerk liggen.

“We zijn bezorgd over de volksgezondheid en zijn daarom - nadat we de vaststelling van Appel vernamen - meteen in actie geschoten”, zegt burgemeester Matheï. “We hebben de attesten die nodig zijn bij de ontruiming aangevraagd. Maar die waren er blijkbaar niet.” De stad heeft daarop meteen OVAM en de milieu-inspectie ingelicht. “Zij hebben een pv opgesteld en de zaak dan overgemaakt aan het parket in Hasselt. Die hebben het intussen doorgestuurd naar de afdeling Milieuhandhaving van Vlaanderen. Daar beslissen ze nu over wat ermee gebeurt.”

Volgens Matheï verzekert het bedrijf dat bij de aanleg van de verhardingsweg geen schadelijke stoffen zijn aangetroffen. “Ook daarvoor zijn attesten nodig, maar volgens het bedrijf zijn die allemaal positief. Ik wil ze wel eerst met eigen ogen zien voor we verdere conclusies trekken.”

Woensdag komt de zaak op de gemeenteraad. “Tegen dan zullen we al wat meer informatie hebben van zowel OVAM als de milieu-inspectie”, besluit Matheï. Daarna bekijkt het stadsbestuur wat de volgende stappen zullen zijn.

Lees ook: “Afbraakbedrijf spreidde door asbest vervuilde grond uit over vier gemeenten”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer