Groenteboeren Maarten Lemaire (41) en Christof Haghedooren (33).
Volledig scherm
PREMIUM
Groenteboeren Maarten Lemaire (41) en Christof Haghedooren (33). © ID/ Bart Dewaele / Henk Deleu

Oppompverbod bezorgt boeren kopzorgen: “Sportterreinen mogen nog besproeid worden, maar ik riskeer de helft van mijn oogst te verliezen”

De droogte baart heel wat land- en tuinbouwers zorgen. In verschillende provincies geldt bovendien een oppompverbod voor onbevaarbare rivieren. Dat is nefast voor boeren die op dat water zijn aangewezen om hun gewassen te beregenen. Landbouwers Maarten (41) en Christof (33) kunnen ervan meespreken en waarschuwen: “Als hierdoor een tekort komt, betaalt de consument uiteindelijk de prijs.”

58 reacties

  • eric meykens

    10 maanden geleden
    Vroeger liep alles door door beken enz langs de wegen , vandaag de dag wordt alles maar in beton opgevangen en via riolering enz naar stations gepompt logisch dat er geen grondwater meer is als de waterkanalen in onze bodem lopen droog erdoor de bodem is een natuurlijke zuivering voor die waterkanalen en was er geen water te kort nu moet je regenwaterputten steken als je bouwt om ook dat nog op te. Vangen
  • Pepe Basura

    10 maanden geleden
    Waarom wel een groen tapijt voor je huis, je auto keurig (goedkoop) gewassen en je zwembad goed gevuld? Asociaal ten opzichte van iedere boer. Laat de voedselvoorzieners eindelijk eens voorgaan. Maar daarvoor moet je empathie en hersens hebben. En juist daar zit hem de pijn.
  • Linda MOENS

    10 maanden geleden
    Natuurlijk is dit erg voor de boeren. Wanneer er in een normaal seizoen geplant, geplukt of geoogst kan worden en het een navenante opbrengst levert zijn de prijzen voor de consument acceptabel en de boer heeft zijn winst. Wanneer de oogst mislukt heeft dit onmiddellijk effect op de prijszetting, duurder produkten hierdoor zal ook de boer wat meer ontvangen voor zijn produkt en het verlies wat recuperen. Natuurlijk is dit onvoldoende, maar mag ook eens vermeldt worden.
  • guy vermeulen

    10 maanden geleden
    Werkmensen zouden beter de boeren steunen in plaats van op terras te luierikken. Ben geen boer en steun maandelijks,
  • Angele Coleman

    10 maanden geleden
    Als ze maar kunnen klagen, leg reserve’s aan! Neen het moet steeds gratis. Maar dan verkopen ze zelf in hun eigen hoeve boerderij groenten aan de prijs die je zelf in de colruyt kan kopen, terwijl de colruyt ze opkoopt voor een spot prijs. Verlaag de prijzen van jullie hoeve boerderij en ik kom elke week langs! Waarom zou ik nu omrijden als alles in de colruyt kan vinden aan de zelfde prijs als bij hen.