© Jelle Houwen

Jobstudent Brecht redde pasgeboren baby in openbaar toilet in De Panne: "Prematuurtje gaf geen teken van leven meer toen ik aankwam"

Brecht Berteloot, de jobstudent EHBO van 22 uit Roeselare die afgelopen zondag een pasgeboren baby reanimeerde in De Panne, getuigt. "Ik heb getraind op poppen, ook op babypoppen, maar een echte baby reanimeren, een prematuurtje dan nog, is toch nog iets heel anders. Ik werd geconfronteerd met dingen die ik nog nooit zag, maar dankzij teamwork leeft het kindje nog", vertelt hij, nog duidelijk aangedaan van wat er is gebeurd.

Door de diepe indruk die het incident heeft nagelaten, duurde het even vooraleer Brecht met de media wou praten. "Het was een geluk bij een ongeluk dat we in de buurt waren. Als het een week eerder was gebeurd, was de reddingspost nog niet open en waren we er niet geweest om te helpen", begint hij zijn verhaal.

Bevalling

"Zondagvoormiddag kregen we te horen dat er iets ernstigs was gebeurd in het openbaar toilet. Ik ben er snel naartoe gelopen en het bleek om een bevalling te gaan."

"Toen ik in het toilet aankwam, was het baby'tje net geboren. Het gaf geen teken van leven. Het werd twee maanden te vroeg geboren. Ik heb de reanimatie opgestart tot de hulpdiensten er waren. Toen ze vertrokken, was er een hartslag en was er een goede kans dat de baby het zou halen. De laatste update die ik heb, is dat het kindje nog in leven is."

Het besef moet nog komen, maar dat zal waarschijnlijk pas na mijn examens zijn

Brecht Berteloot, jobstudent EHBO

Ondanks de opleidingen en jaren ervaring, zal wat afgelopen zondag gebeurde bij Brecht nog lang nazinderen. "We leren reanimeren op poppen, maar het verschil tussen de theorie en de praktijk is toch nog groot. Zo'n echte reanimatie laat een diepe indruk na. Het was de eerste keer dat ik moest reanimeren. Ik heb dingen gezien die ik nog nooit eerder zag. Het besef moet nog komen, maar dat zal waarschijnlijk pas voor na mijn examens zijn. Ik wil die graag doen, omdat het studeren een vorm van afleiding is, al is het niet gemakkelijk om me te focussen."

"Geen held!"

Het laatste wat Brecht wil, is een held genoemd worden. "Iedereen heeft zijn taak gedaan. Ik wil benadrukken dat het de verdienste is van een heel team, waar ik onderdeel van ben. Tijdens de uitzonderlijke situatie is de veiligheid van heel het strand gegarandeerd gebleven door collega's die op post bleven."

Het openbaar toilet waar de vrouw beviel
© Jelle Houwen

Meest gelezen