Rechts: Wit-Russisch president Loekasjenko.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: Wit-Russisch president Loekasjenko. © AFP / AFP

Wit-Rusland ontvangt tactische kernwapens: “Tot 3 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima”

De nucleaire dreiging neemt opnieuw toe, nu de architect van Poetins oorlog tegen Oekraïne pleit voor een nucleaire aanval op Europa. Bovendien ontving Wit-Rusland gisteren de eerste Russische tactische kernwapens. Wit-Russisch president Loekasjenko zegt niet te zullen aarzelen ze te gebruiken. Wat is juist het verschil met ‘gewone’ kernwapens? Hoeveel schade kan het aanrichten? En heeft ook België nog wapens achter de hand? Een overzicht van de zes meest gestelde vragen.

118 reacties

  • André Nolf

    10 maanden geleden
    OK, het is niet aanvaardbaar om deze wapens in Poutin's achtertuin te plaatsen. Maar wat staat er in onze west-europese achtertuin ? Hopelijk hebben die alle twee een goeie vreedzame tuinman ! !
  • Walter Bogaerts

    10 maanden geleden
    Waarom heeft men hier zoveel schrik dat Rusland, Europa gaat binnen vallen, als dit hier lees wordt Rusland onmiddelijk van de kaart geveegd. Waarom moeten we nu dan wapens leveren.
  • Rikkert Biemans

    10 maanden geleden
    Beste Rudi, de Europese strijdmachten stellen niets voor, zonder de VS zijn wij een zitting duck. Zij zijn de enige reden dat schurkenstaten zoals Rusland, Noord-Korea en China zich voorlopig koest houden.
  • Erik Weyn

    10 maanden geleden
    Met Kernwapens vernietigd je niet alleen de vijand maar ook de natuur en jezelf, dit laatste hangt af van waar de wind komt. Het haalt gewoon niks uit.
  • Hassan Oussehmine

    10 maanden geleden
    Mensen die de USA beschuldigen weten niks van de geschiedenis. Inderdaad zijn ze vaak betrokken bij conflicten maar langst de andere kant ze hebben ook Europa en de rest van de wereld enkele keren bevrijd van dictators. Mensen die dit ontkennen moeten dringend weer naar de schoolbanken en aja Rusland viel Oekraïne binnen remember. En wat betreft Irak, het was Koeweit die de hulp inriep nadat ze werden verover door Irak en zijn zotte generaals zoals chemical Ali. Geschiedenis is makkelijk.