Archiefbeeld
FOS Open Scouting

Meer dan 4.000 kampen van jeugdbewegingen: waar trekken ze deze zomer naartoe?  

Meer dan 400.000 kinderen en jongeren zullen zich deze zomer uitleven op kamp met de jeugdbeweging. Door de impact van de overstromingen en de verkorte zomervakantie van de Waalse leerlingen, zijn de jeugdkampen dit jaar meer geconcentreerd in tijd en plaats. Waar trekken de jeugdbewegingen deze zomer naartoe? Een overzicht.

De zomer staat voor kinderen en jongeren gelijk aan warme, vrije en leuke momenten. Wat voor 400.000 van hen zeker niet mag ontbreken, is op kamp gaan met de jeugdbeweging. Zowel Vlaamse als Waalse jeugdbewegingen trekken eropuit. Er worden in het totaal meer dan 4.000 kampen georganiseerd door jeugdbewegingen deze zomer. 

Een overzicht van de grootste jeugdbewegingen in België en hun outfit:

Impact overstromingen

De jeugdbewegingen merken dat de druk op kampen en kampplaatsen de afgelopen tijd is toegenomen. Het organiseren wordt steeds uitdagender door het stijgend aantal leden. Ook de overstromingen van 2021 laten nog steeds hun sporen na. Er zijn daardoor minder kampeerterreinen beschikbaar. Het grootste deel van de kampen zal deze zomer doorgaan in Limburg, Luik en Luxemburg. 

Waar gaan de kampen van jeugdbewegingen door deze zomer? 

Veel van de dorpjes in de Ardennen waar de kampen van de jeugdbeweging doorgaan, zijn niet gewoon aan de drukte die de kinderen met zich meebrengen. Daarom zullen verschillende vertegenwoordigers van de jeugdbewegingen langsgaan in enkele dorpjes om duidelijke afspraken te maken met lokale besturen.

Dat moet ervoor zorgen dat er weinig overlast is wanneer er veel meer kinderen en jongeren dan dorpelingen aanwezig zijn. 

Verkorte zomervakantie

Niet alleen de beperkte kampterreinen maken het moeilijker om een kamp te organiseren, ook de hervorming van het schoolritme in Wallonië zorgt voor obstakels. De schoolvakantie duurt daar geen twee maanden meer, maar wel zeven weken. In ruil is er een week extra vakantie in de herfst- en krokusvakantie. 

Zeven weken vakantie, is ook maar zeven weken om op kamp te gaan. Zo dreigt er nog een groter tekort aan kampplaatsen te ontstaan. Daardoor is er een piek van het aantal kampen tussen 16 en 23 juli. Zeker de Waalse federaties trekken er dan massaal op uit. 

Meest gelezen