Kandidaat-rector lanceert ambitieus programma KU Leuven+

Een andere basisfinanciering voor academici, een geïntegreerd plan voor wetenschappelijke integriteit, meer inspraak voor faculteiten, genderpariteit in het team van rectoren en vicerectoren, een pleidooi voor een ‘grenzeloos altruïsme’ in de ontwikkelingssamenwerking..., het zijn alvast enkele elementen uit het programma KU Leuven+ dat Luc Sels dinsdag lanceerde in het kader van zijn kandidaatstelling als rector.

gjs

Voor het rectorschap van de KU Leuven hebben zich zoals bekend met uittredend rector Rik Torfs en Luc Sels twee kandidaten aangediend. Van 18 april tot 4 mei mogen ze hun programma voorstellen en zijn er zes debatten gepland. Torfs, hoogleraar kerkelijk recht, is sinds 2013 rector van de KU Leuven. Luc Sels is doctor in de sociale wetenschappen en sinds 2009 decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Op 9 mei vindt de eerste stemronde plaats. De nieuwe rector treedt op 1 augustus 2017 aan voor een periode van vier jaar.

© BELGAIMAGE

In zijn 70 bladzijden tellend verkiezingsprogramma pleit Sels voor een verruiming van de basisfinanciering voor beginnende academici. Iedereen met een voltijdse academische loopbaan krijgt een basisfinanciering voor de eerste vijf jaar, nadien is er een onderzoekskrediet voor wie de minimaal noodzakelijke werkingsmiddelen niet ter beschikking heeft. Academici moeten ook soepeler sabbatperiodes kunnen nemen. Wat het allocatiemodel betreft op basis waarvan de KU Leuven haar middelen over de faculteiten verdeelt, pleit hij voor een grondige discussie over hoe bijvoorbeeld ook kleinere, waardevolle opleidingen de nodige zuurstof kunnen krijgen. Hij doet ook voorstellen om de kwaliteit van het wervings- en selectieproces van academici te verbeteren.

Er moet volgens Sels ook meer geluisterd worden naar faculteiten en hun departementen en onderzoekseenheden. Het Gemeenschappelijk Bureau moet elke faculteit minstens één keer per jaar uitnodigen voor een bespreking. De Academische Raad dient opgewaardeerd te worden ‘tot een vergadering die voeding geeft voor en aan het beleid’ en de Raad van Bestuur moet meer academici tellen en op korte termijn minstens voor één derde uit vrouwelijke bestuurders bestaan. Sels pleit voorts voor genderpariteit in het nieuwe college van rectoren en vicerector. Studenten wil hij erkennen als volwaardige medebestuurders van de unief.

© Photo News

Ondersteund door de Vlaamse Interuniversitaire Raad wil hij werk maken van een verdere dialoog met de Vlaamse overheid over het taalbeleid en de noodzakelijke hefbomen voor een volwaardig internationaliseringsbeleid. “Meertaligheid past bij een open economie die het moet hebben van internationale handel”, aldus Sels. Hij wil ook de samenwerking met zusteruniversiteit UC Louvain verder uitbreiden. De universitaire ontwikkelingssamenwerking wil hij heroriënteren vanuit het principe ‘grenzeloos altruïsme’. Opvallend is ook zijn voorstel om een geïntegreerd plan uit te werken voor wetenschappelijke integriteit en de verankering hiervan in het onderzoeks- en onderwijsbeleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen