Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Na de controverse: AB Inbev-bier Bud Light niet langer best verkochte bier in de Verenigde Staten

Bud Light is niet langer het best verkochte bier in de Amerikaanse supermarkten. Het biermerk kon zijn koppositie de eerste vijf maanden van het jaar behouden, maar verloor een aanzienlijk deel van de opbrengsten na een campagnestunt met transgender-influencer Dylan Mulvaney.

Op 1 april dit jaar postte influencer Dylan Mulvaney een nieuwe video op haar Instagram- en TikTok-kanaal. De transvrouw vierde haar eerste verjaardag als vrouw, dus feliciteerde het Amerikaanse biermerk Bud Light haar met een gepersonaliseerd bierblikje dat ze in het filmpje liet zien. 

Dat was niet naar de zin van conservatief Amerika, dat meteen opriep tot een boycot van het populaire biermerk. Onder anderen zanger Kid Rock toonde zijn afkeer door in zijn achtertuin bierblikjes kapot te schieten met zijn machinegeweer. Sindsdien gingen de verkoopcijfers in vrije val.

Om de conservatieve Amerikanen terug te lokken, lanceerde Bud Light een nieuwe reclamespot met de nadruk op patriottisme en vrijheidsidealen. Ook dat liep op een sisser af, want daarmee leek het merk afstand te nemen van de LGBTQ-gemeenschap. 

Niet langer nummer 1

De boycot blijkt bijzonder efficiënt en heeft verregaande economische gevolgen. Nu is Bud Light zijn leiderspositie op de Amerikaanse markt dus verloren. Het is voorbijgestoken door Modelo Especial.

Modelo Especial is een bier dat gebrouwen wordt door de Grupo Modelo. Die Mexicaanse brouwer - ook bekend van het biermerk Corona - werd in 2013 overgenomen door, jawel, AB Inbev.

Om aan bezwaren van de Amerikaanse mededingingsautoriteit tegemoet te komen heeft AB InBev echter de activiteiten van Modelo in de VS verkocht aan distributeur Constellation Brands.  

Beurswaarde

Sinds Dylan Mulvaney het filmpje in april publiceerde, is AB Inbev al 17 procent van haar beurswaarde verloren. Dat is ongeveer 20 miljard euro. Tussen 3 mei en 3 juni had het biermerk al een kwart van zijn verkoop verloren. Sinds begin juni gaat de beurswaarde van AB Inbev wel gestaag terug omhoog. AB Inbev reageerde ook dat Bud Light dit jaar nog steeds de grootste hoeveelheid bier heeft verkocht in de Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat AB Inbev een boycot ondergaat in Amerika. In 2021 weigerde The Stonewall Inn, een bekende gaybar in New York, nog bier van het bedrijf te verkopen. Die boycot kwam er nadat AB Inbev bijdragen hadden geleverd aan politici die anti-holebiwetgeving wilden doorvoeren.

Meest gelezen