Kleine modulaire reactoren kunnen oplossing zijn voor het waterstofvraagstuk

Het Britse ingenieursbedrijf Rolls-Royce heeft samen met het Japanse conglomeraat Sumimoto Corporation een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om kleine modulaire reactoren (SMR’s) in te zetten om koolstofarme waterstof te produceren. 

Waarom is dit belangrijk?

Veel landen in de wereld willen de komende decennia ambitieuze klimaatdoelstellingen realiseren. Een transitie naar emissieloze energiebronnen en -dragers zal daarbij een grote rol spelen. Een van de energiedragers waar sterk op wordt ingezet is waterstof, om industriële processen die momenteel fossiele brandstoffen vereisen te vergroenen, maar momenteel is het nog niet realistisch om het goedje op grote schaal te produceren.

De essentie: Volgens de twee bedrijven kunnen SMR’s veel efficiënter zijn dan andere energiebronnen om waterstof op een milieuvriendelijke manier te maken.

  • De SMR’s die Rolls-Royce ontwerpt, zullen over een vermogen van 470 megawatt (MW) beschikken. Dat is ongeveer evenveel als een van de twee oudste kernreactoren bij de kerncentrale van Doel. 
  • Het grote voordeel aan die SMR’s, zegt Rolls-Royce, is echter dat ze compacter en makkelijker te installeren zijn dan traditionele rea
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer